Getty Images
©2020 Susumu Yoshioka

Enquête van werkgeversorganisatie VOKA wijst uit: 1 op 4 werknemers Gentse haven fietst naar het werk

Het aantal werknemers van de Gentse haven dat per fiets naar het werk gaat was nog zo hoog. Uit een bevraging van werkgeversorganisatie VOKA bij 4.000 mensen blijkt dat 1 op 4 de fiets verkiest. "Dat is uitzonderlijk veel.  Er rijden ongeveer 10 procent meer mensen met de fiets naar het werk, in vergelijking met de Antwerpse haven."

In de Gentse haven gebruikten nog nooit zo veel werknemers de fiets om naar het werk te rijden. Dat blijkt uit een bevraging die werkgeversorganisatie VOKA en de Gentse haven om de 3 jaar organiseren. Momenteel fietst 1 op de 4 werknemers uit de Gentse haven van en naar het werk. "Dat zijn er al 3 keer zoveel als 13 jaar geleden. Dat is uitzonderlijk veel", klinkt het bij Geert Moerman van VOKA.

Boven het Vlaamse gemiddelde

 Ook in vergelijking met andere havens ligt het cijfer in Gent een pak hoger. "Het is ook 10 procent meer dan het aantal werknemers in de Antwerpse haven die met de fiets komt. Verder zit het ook 10 procent boven het Vlaamse gemiddelde", zegt Moerman.

Veel mensen werken in ploegen, dus dat is niet evident

Geert Moerman van VOKA

Met de fiets naar de haven is nochtans niet evident, vindt Moerman. "De haven is een groot gebied, dus je moet toch redelijk wat kilometers afleggen om op je werk te geraken. Veel mensen werken er ook in verschillende ploegen. Zeker tijdens de winter is het niet vanzelfsprekend om 's ochtends en 's avonds met de fiets te rijden." 

Moerman wijst er ook op dat er nog steeds te veel onveilige plekken zijn voor fietsers aan de Gentse haven. "Het is belangrijk dat we er aandacht aan besteden om daar iets aan te doen", besluit Moerman

Meest gelezen