Archiefbeeld ter illustratie: verschillende migranten stapten vanmorgen aan de Franse kust in een kleine rubberboot. Het is niet geweten of het om deze boot gaat.

"Dodelijkste incident op Kanaal ooit": 27 migranten verdronken voor kust van Calais bij oversteek naar Engeland

Voor de kust van Calais zijn 27 migranten verdronken, onder wie 5 vrouwen en 1 kind. Dat meldt het Franse ministerie van Binnenlandse zaken. Eerder op de avond sprak de Franse minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin van 31 doden. De slachtoffers wilden de overtocht naar Engeland maken, maar wellicht is hun boot gekapseisd. Volgens Franse autoriteiten zou dit het dodelijkste incident ooit zijn. 4 mensenhandelaars zijn opgepakt.

Rond 14 uur woensdagmiddag ontdekte een visser verschillende lichamen in het water, voor de kust van Calais. Hij verwittigde de hulpdiensten. Die konden 2 mensen levend uit het water redden, maar 27 anderen zijn verdronken. Dat meldt het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken.

"Het opblaasbare bootje van de migranten zou zijn aangevaren door een grotere boot en was lek", meldt Thomas De Graeve vanuit Calais:

Videospeler inladen...

Volgens Darmanin zijn er 5 vrouwen en 1 klein meisje onder de doden. Hij zegt voorts dat 4 mensenhandelaars zijn opgepakt. Hij staat in contact met de Britse autoriteiten, zo zegt hij, en hij wil met hen samenwerken om te verhinderen dat mensen de oversteek wagen. Eerder had hij op Twitter al zijn afschuw over de tragedie geüit.

Over de identiteit van de slachtoffers is voor het overige nog niets bekend. De migranten en vluchtelingen probeerden de oversteek naar Engeland te maken. Sinds de controles op treinen, ferry's en vliegtuigen fors opgevoerd zijn, kiezen steeds meer migranten en vluchtelingen ervoor om de gevaarlijke tocht via het water te maken. Het Kanaal is een van de drukst bevaren zeeroutes ter wereld.

Dit jaar hebben al meer dan 25.000 mensen vanuit Frankrijk de oversteek naar Engeland gemaakt. Dat is al meer dan drie keer zoveel als vorig jaar. Op sommige dagen telden de Britse autoriteiten meer dan 1.000 migranten en vluchtelingen die de Britse kust bereikten of door de Britse kustwacht waren onderschept.

Vandaag nog kon een cameraploeg op het strand in de Franse badplaats Wimereux filmen hoe tientallen migranten aan boord gingen van een rubberboot en koers zetten naar Engeland. Ze bereikten wel de overkant. 

Videospeler inladen...

Maar niet iedereen haalt de Britse kust. Sommigen worden door de Franse kustwacht of anderen gered. Dit jaar zouden dat er al 8.000 zijn. Maar er vallen ook doden. Volgens de Franse maritieme autoriteiten is het incident van vandaag "zonder twijfel het meest dodelijke ooit" op het Kanaal. 

Een reddingsschip in Calais.
AFP or licensors

Naar aanleiding van het incident heeft de Britse premier Boris Johnson vanavond crisisberaad gehouden. Na afloop vertelde hij aan de zender Sky News dat hij "geschokt, ontzet en diep bedroefd" is. Hij beloofde samen met Frankrijk "meer te doen" om mensen aan te sporen zich niet aan de oversteek te wagen. "We hebben moeite gehad om sommige van onze partners, met name de Fransen, te overhalen, maar ik begrijp de moeilijkheden die alle landen ondervinden en wat we nu willen doen is meer samenwerken."

Bekijk het verslag uit "Het journaal" hier:

Videospeler inladen...

Ook de Franse president Emmanuel Macron heeft al gereageerd. "Frankrijk zal niet toelaten dat het Kanaal een begraafplaats wordt", zei hij. Hij wil per direct meer middelen voor het Europese agentschap Frontex dat de buitengrenzen van de Europese Unie bewaakt. Voorts wil hij een spoedbijeenkomst van de Europese ministers van Migratie. Hij verzekert dat de verantwoordelijken zullen worden gevonden. Morgen komen de Franse ministers bijeen over de zaak.

Sympathisanten van de slachtoffers.

Meest gelezen