Geen toename van aangiftes seksueel geweld in Leuven

In Leuven zijn er niet meer aangiftes van aanrandingen en verkrachtingen dan de voorbije jaren. Dat blijkt uit cijfers van de Leuvense politie. Op de gemeenteraad kwamen hierover vragen omdat er de laatste tijd heel wat te doen is rond seksueel misbruik in het uitgaansleven, vooral dan in Gent en Brussel. 

Volgens de Leuvense korpschef Jean-Pol Mouchaers is er in Leuven geen toename van het aantal aangiftes van seksueel geweld. "We hebben de cijfers vergeleken met de voorbije jaren, we merken een stabilisering van het aantal aangiftes", zegt Mouchaers. "Er is ook geen enkel dossier waaruit blijkt dat een slachtoffer gedrogeerd of verdoofd zou zijn en nadien zou zijn aangerand."

Neen tegen grensoverschrijdend gedrag

De jaarlijkse sensibiliseringsactie die bij de start van het academiejaar wordt opgezet door de studentenvereniging LOKO, helpt ook om zaken zoals seksueel misbruik bespreekbaar te maken, zegt de korpschef. "Dit jaar was het thema: neen zeggen tegen grensoverschrijdend gedrag. Dat gaat van seksueel misbruik tot racisme. Studenten mogen grenzen stellen en anderen moeten die respecteren. Het creëren van een openheid hierrond, had kunnen leiden tot meer aangiftes, maar dat is niet het geval", aldus Mouchaers.

Ook al doet Leuven het beter dan sommige andere steden, in juni volgend jaar komt er een zorgcentrum voor seksueel geweld waar slachtoffers opgevangen kunnen worden. 

Meest gelezen