Getty Images

Enkele Oost-Vlaamse gemeenten reageren begripvol op provinciaal fuifverbod, Nazareth gaat zelfs stap verder

De beslissing van gouverneur Carina Van Cauter om fuiven en niet-professionele feesten 4 weken te verbieden, kan in veel gemeenten op begrip rekenen. Sommige gemeenten, waaronder Kruibeke, Lokeren en Nazareth, gaan zelfs nog een stapje verder en nemen nog strengere maatregelen. "We schrappen alle binnenactiviteiten met eten en drinken", zegt de burgemeester van Nazareth, Danny Claeys (CD&V).

De beslissing van gouverneur Carina Van Cauter om fuiven en niet-professionele feesten te schrappen, zorgt bij veel gemeenten voor begrip. "Ik kan dit besluit enkel toejuichen en bevestigen", zegt burgemeester van Nazareth, Danny Claeys (CD&V). "Die fuiven komen in beeld, omdat we op basis van de cijfers zien dat de jeugd getroffen wordt door dergelijke samenkomsten." Claeys gaat zelfs nog iets verder in Nazareth. "Wij verbieden ook alle binnenactiviteiten met eten en drinken, zoals eetfestijnen. Buiten kan het wel, als mensen neerzitten, maar we adviseren toch ook die activiteiten te schrappen."

Risico's beperken

Ook Kruibeke en Lokeren nemen extra maatregelen. Nagenoeg alle evenementen gaan er op de schop. "Door nu zo te handelen komt de boodschap bij de mensen beter binnen", zegt de burgemeester van Kruibeke, Dimitri Van Laere (N-VA) bij Radio 2 Oost-Vlaanderen.

"We kenden vorige week nog een driedubbeling van de cijfers. Ik wil gewoon elk risico zoveel mogelijk beperken. Beter voorkomen dan genezen", zegt Van Laere. "We laten het verbod doorlopen tot na de kerstvakantie."

Met deze beslissing kunnen we de besmettingshaarden hopelijk aan banden leggen

Luc Vandevelde (SMS), Burgemeester van Eeklo

Eeklo gaat niet zo ver als Kruibeke, maar burgemeester Luc Vandevelde (SMS) kan de beslissing van de provincie wel volgen: "We zien veel besmettingen bij jongeren. Met deze beslissing kunnen we de mogelijkheden om tot besmettingshaarden te gaan, hopelijk aan banden leggen."

Lokale maatregelen

Eerder deze week lieten Oudenaarde, Kruisem, Kluisbergen en Wortegem-Petegem al weten dat ze alle binnenactiviteiten op locaties van de gemeente annuleren. Ze schappen er niet alleen activiteiten die de gemeenten zelf organiseren, maar ook alle activiteiten die anderen organiseren in de zaaltjes en gebouwen van de gemeente. 

Burgemeester van Kruisem, Joop Verzele (CD&V), klonk op dat moment nog ontgoocheld over de toen geldende maatregelen van de provincie: "De cijfers in de regio zijn niet goed. We hadden vlugger maatregelen verwacht."

Meest gelezen