Google zet Isala Van Diest in de bloemetjes, de eerste vrouw die het in België tot arts schopte

Op de startpagina van Google vind je vandaag een Google Doodle als eerbetoon aan de Leuvense Isala Van Diest. Zij was de eerste vrouw die arts werd in België. Dag op dag 137 jaar geleden, in 1884, gaf een koninklijk besluit haar de toelating om haar beroep uit te oefenen in ons land. Twee jaar later opende ze haar praktijk in Brussel.

Isala Van Diest werd in 1842 geboren in Leuven. Haar vader was arts en had een eigen praktijk. Haar moeder was actief in progressieve, feministische organisaties. Van Diest nam al vroeg de beslissing om de praktijk van haar vader over te nemen. Ze beschouwde het beroep, net als haar vader, als een roeping. Ze was ook een overtuigd feministe. 

Omdat ze zich in België niet kon inschrijven voor een medische opleiding, vanwege genderdiscriminatie, vertrok Van Diest naar Bern (Zwitserland), waar ze in 1879 als eerste Belgische vrouw afstudeerde aan een universiteit. 

Praktijk in Brussel

Na een korte periode in een Brits vrouwenziekenhuis hoopte Van Diest haar eigen praktijk te kunnen openen, maar maatschappelijke en institutionele obstakels belemmerden dit. In 1880 liet België eindelijk vrouwen toe om geneeskunde te studeren en drie jaar later studeerde Van Diest af als dokter in de geneeskunde, chirurgie en verloskunde. Na haar jarenlange werk in een opvanghuis voor vrouwen en haar inzet voor de rechten van de vrouw, opende Isala Van Diest in 1886 eindelijk haar eigen praktijk. In 2018 werd in Brussel de straat waar haar praktijk gevestigd was, naar haar vernoemd.

De Doodle ter ere van Isala Van Diest is de hele dag te zien op de startpagina van de Google-zoekmachine.

Meest gelezen