"Mag je als jongen make-up dragen?": vragen van en voor LGBTI+-jeugd hangen in cafés en pashokjes in Gent

Çavaria, de Vlaamse belangenverdediger van de LGBTI+-gemeenschap, is vandaag met een campagne gestart om de opvang- en infolijn ‘Lumi’ in de verf te zetten. Daar kunnen jongeren terecht met vragen over hun seksuele voorkeur of gender. Een tiental vrijwilligers verspreidde deze voormiddag stickers op spiegels in verschillende Gentse winkels en cafés. "Er is meer openheid en acceptatie dan vroeger, maar er zijn nog steeds veel jongeren in kwetsbare situaties die met hun vragen blijven zitten", getuigt Babs (21).

Is het oké dat je gevoelens hebt voor je beste vriend(in)? Mag je als jongen make-up dragen en wat als je liever niet uit de kast komt? Het zijn vragen waar LGBTI+-jongeren maar al te vaak mee worstelen. Omdat niet iedereen vrij over gender of seksuele oriëntatie kan praten, startte belangenvereniging Çavaria vandaag met een nieuwe campagne rond de info- en opvanglijn ‘Lumi’. Daar kunnen jongeren anoniem en gratis terecht met vragen over hun seksuele voorkeur of gender. Een tiental vrijwilligers verspreidde vandaag stickers in cafés en paskotjes van winkels in Gent. Daarop staan vragen gedrukt waar LGBTI+-jongeren vaak mee zitten. 

Jongeren vaak moeilijk te bereiken

"De stickers worden symbolisch op spiegels geplakt, omdat jongeren ze vaak alleen maar aan zichzelf durven stellen", vertelt Eef Heylighen, woordvoerder van Çavaria. "We richten ons specifiek op jongeren tussen 13 en 18 jaar oud. We krijgen ongeveer 107 oproepen per maand via chat, telefoon of mail. Amper 1 op de 4 van die mensen is jonger dan 18 jaar. Jongeren vinden dus minder goed de weg naar Lumi."

Ook op sociale media zoals TikTok en Instagram wordt Lumi sinds woensdagochtend extra in de verf gezet. Met behulp van getuigenissen hoopt Çavaria jongeren duidelijk te maken dat ze niet alleen zijn. En dat is broodnodig, volgens de belangenvereniging: "Uit een recent onderzoek blijkt dat ook de coronacrisis een effect heeft gehad op het welzijn van LGBTI+- jongeren", zegt Heylighen. "Het thuiszitten zorgde voor meer gepieker of twijfel over een coming-out, de genderidentiteit en seksuele oriëntatie. Daarnaast werden niet-dringende consultaties, behandelingen of operaties van trans personen uitgesteld."

(Lees verder onder de foto)

Babs (21) en Finn (16).

Babs (21) en Finn (16), beiden gezicht van de campagne, zakten vandaag naar Gent af voor het startschot van de actie. "Ik ben eerst uit de kast gekomen als lesbienne. Na een paar maanden wist ik dat dat niet waar was en in november 2018 ben ik bij mijn ouders uit de kast gekomen als transgender", getuigt Finn. "Dat verliep heel moeizaam, maar ze steunden me wel: mijn ouders zijn er altijd voor mij geweest bij elke stap die ik zette. Toen ik worstelde met mijn identiteit, wist ik niet dat er zoiets als Lumi bestond. Anders had ik er zeker gebruikt van gemaakt: het is altijd beter om je info te halen van mensen met wie je direct contact hebt dan informatie te halen van minder betrouwbare sites op het internet."

Ik ken mensen die heel hard worstelden met hun seksuele oriëntatie en aan zichzelf het tegendeel wilden bewijzen

Babs (21)

"Ik ben opgevoed in een heel open en inclusief gezin. Ik kon mijn geaardheid daardoor vrij probleemloos ontdekken", zegt Babs (21). "Maar dat is lang niet voor iedereen even vanzelfsprekend. Er is meer openheid en acceptatie dan vroeger, maar er zijn nog steeds veel jongeren in kwetsbare situaties die met hun vragen blijven zitten. Ik ken mensen die heel hard worstelden met hun seksuele oriëntatie en aan zichzelf het tegendeel wilden bewijzen. Ze sliepen bijvoorbeeld met jongens terwijl ze dat eigenlijk niet wilden. Deze campagne is de dag van vandaag dan ook zeker nog relevant."

Meest gelezen