Eén van de medewerkers van ZNA die aan het woord komt in het filmpje.
Foto: ZNA

Hulpkreet van personeel ZNA-ziekenhuizen: "Besmettingskraan moet dicht"

Artsen en andere medewerkers van het Ziekenhuis Netwerk Antwerpen (ZNA) vragen aan iedereen om zich aan de coronamaatregelen te houden. De oproep doen ze in een filmpje. Daarin getuigen verschillende medewerkers van ZNA over de impact van de vierde golf op de zorg. "Als de situatie niet snel verbetert, zullen we verkeersslachtoffers of mensen met een hartaanval moeilijker kunnen helpen."

De circulatie van het virus moet omlaag, alleen zo kan er voorkomen worden dat de ziekenhuizen overspoeld raken, zeggen de medewerkers van ZNA in het filmpje. "Als de situatie niet snel verbetert, dan wordt het moeilijk om mensen te helpen, ook verkeersslachtoffers of mensen met een hartaanval of beroerte", waarschuwt Wim Van de Waeter, directeur Patiëntenzorg. "Dat is heel moeilijk te vatten. We hebben dat nog nooit meegemaakt en we willen dat soort scenario's koste wat het kost vermijden."

Van de Waeter benadrukt dat het nog niet te laat is. "Op dit moment kunnen we nog iedereen helpen. Twee jaar geleden lagen de diensten intensieve zorg rond deze periode ook vrij vol, maar toen was er nog geen covid. Nu zijn er 600 bedden bezet door covidpatiënten, die we voordien niet hadden."

Het personeel van ZNA slaakt een noodkreet. Bekijk hieronder de oproep:

Videospeler inladen...
-->

Dus roepen de medewerkers van ZNA op om ons allemaal aan de maatregelen te houden:

  • beperk je contacten
  • draag je masker correct, over mond en neus
  • was je handen en ventileer
  • hou afstand
  • laat je testen bij klachten
  • laat je vaccineren

"Zo heb je tot 14 keer minder kans om op intensieve zorgen terecht te komen", klinkt het in het filmpje. 

Katrien Bervoets, medisch directeur ZNA, in "De afspraak": “De vraag naar zorg is nu zo groot, dat het systeem kraakt en het blijft ook maar duren”.

Videospeler inladen...

Meest gelezen