Onbekende knipt blote borsten uit kunstwerk in Deinze, kunstenaar: "Ik begrijp niet dat iemand hier aanstoot aan neemt"

Een kunstwerk dat aan de tekenacademie van Deinze hangt, is beschadigd: twee vrouwen met blote borsten zijn eruit geknipt. "Ik begrijp niet dat iemand er een probleem mee heeft, dit lijkt wel censuur", zegt kunstenaar Marc Willems. Hij hangt nu als ludiek protest een gordijn boven het gat dat in het kunstwerk ontstaan is. 

Marc Willems is student digitale grafiek aan de KADE tekenacademie in Deinze én de maker van een grote banner die er sinds kort hangt. Er zijn allerlei verschillende beelden te zien in één grote collage. "Het thema is protest. De Duitse luchthaven Tempelhof is het decor van de collage. Ik heb er allerlei zelfgemaakte en gevonden beelden in verwerkt", verklaart Willems. Eén van die afbeeldingen toont twee Femen-activistes die in bloot bovenlijf protesteren. "Blijkbaar vond iemand dat niet kunnen en ik ben nu zelf slachtoffer geworden van een soort protest."

"Ik vind het heel merkwaardig dat mensen hier aanstoot aan nemen. Ik vind het heel jammer dat het gebeurd is. De blote vrouwenborsten zijn maar een fragment van het hele werk", zegt Willems.

"Onverantwoord in publieke ruimte"

De kunstenaar is van plan om naar de politie te stappen en een klacht in te dienen tegen onbekenden. "Ik vermoed dat er sommige mensen problemen hebben met blote borsten in de openbare ruimte", zegt Willems. "Er was al eerder een telefoontje binnen gekomen van een moeder die het niet vond kunnen." 

Geen reparatie, wel gordijntje en QR-code om uit te leggen wat er aan de hand is
kunstenaar Marc Willems

Willems wil van de nood nu een deugd maken. "Ik ga het gat dat ontstaan is niet maken, ik ga er een klein gordijntje voor hangen met daaronder dan een QR-code. Mensen kunnen die dan inscannen om meer te weten te komen over wat er gebeurd is. Zo,kunnen we censuur misschien bespreekbaar maken", besluit Willems.

Meest gelezen