Kinderdagverblijven onder druk tijdens vierde coronagolf: "Dit is niet meer werkbaar"

Meer en meer kinderdagverblijven komen onder druk. Sommige moeten de deuren sluiten omdat er te veel coronabesmettingen zijn of door personeelstekort. Ook crèche "De Kinderdroom" in Deurne moet een week dicht na een clusterbesmetting. Volgens verantwoordelijke Ellen Goormans is de situatie stilaan onhoudbaar. 

"Sinds vorige week kwamen er meldingen van ouders die besmet zijn, en er zijn ook zieke kindjes", vertelt Ellen Goormans, verantwoordelijke van "De Kinderdroom" in Deurne. "Dan gaat de bal aan het rollen. We worden ook geconfronteerd met een clusterbesmetting. De gezondheid komt op de eerste plaats en dus moeten we sluiten."

De werkdruk was al hoog maar is nog gestegen door uitval van personeel

Ellen Goormans, verantwoordelijke kinderopvang De Kinderdroom (Deurne)

Volgens Goormans wordt de situatie stilaan onhoudbaar. "Eerder in de coronacrisis sprongen de overheid en Kind en Gezin heel soepel om met zieke kinderen: ouders mochten hen thuis houden en ze moesten niet betalen", legt Goormans uit. "Dat is nu veranderd. Nu moet je bijna heel ernstig ziek zijn, vooraleer je alles in gang kan zetten. Bovendien willen artsen kinderen onder de zes jaar niet testen, en worden kinderen de volgende dag gewoon terug naar de opvang gestuurd, onder het mom dat het een verkoudheid of keelontsteking is."

Beluister hier het gesprek en lees eronder verder.

De werkdruk, die al hoog was, is nog gestegen. "We werken met mensen van vlees en bloed die thuis een gezin hebben", vertelt Goormans", en die bezorgd zijn als een kindje ziek wordt op de opvang. We merken in onze vijf kinderdagverblijven ook dat er een enorme uitval van personeel is. Omdat mensen ook in quarantaine moeten. Dat verhoogt de werkdruk nog eens heel erg."

Meest gelezen