Er zijn nog gelukkig nog steeds albatroskoppels die niet af te reken krijgen met relatieproblemen.
AP

Klimaatverandering veroorzaakt liefdesperikelen: hondstrouwe albatros scheidt steeds vaker van partner

De albatros, een van de meest trouwe diersoorten ter wereld, breekt steeds vaker met zijn of haar partner. Dat blijkt uit een onderzoek dat de Royal Society, de Britse academie voor wetenschappen, 15 jaar lang uitvoerde op de Falklandeilanden. Volgens de wetenschappers is de klimaatverandering de grote boosdoener. 

Albatrossen behoren tot de grootste vliegende vogels ter wereld en brengen een groot deel van hun leven door boven het zeewater. Als ze aan land komen, is dat enkel om te paren. Na de paring blijven de vogels vaak hun hele leven samen.

De albatros staat dan ook bekend als een van de meest loyale diersoorten ter wereld. Wanneer ze een partner vinden, gaan slechts 1 tot 3 procent van de vogels later op zoek naar een nieuwe romance. Maar uit een onderzoek van de Britse Academie voor Wetenschappen wordt duidelijk dat relaties steeds vaker op de klippen lopen. 

Zij onderzocht 15 jaar lang zo’n 15.500 broedparen op de Falklandeilanden, een eilandengroep ten oosten van Argentinië. Uit haar bevindingen blijkt dat 8 procent van de koppels niet voor altijd bij elkaar blijft. Tot op heden gingen wetenschappers ervan uit dat albatrossen scheidden als ze er niet in slaagden om een kuiken op de wereld te zetten. Maar de Britten komen nu met een bijkomende reden.

AP

De onderzoekers duiden klimaatverandering aan als grote schuldige van de relatieperikelen. De afgelopen jaren stegen de zeewatertemperaturen en dat is slecht nieuws voor zeevogels als de albatros. Door het warmere water is er immers minder vis voorhanden en moeten ze langer en verder vliegen om voedsel te vinden.

De albatros maakt sowieso al ontzettend lange voedselvluchten. De jagers zijn vaak dagen onderweg en leggen al snel duizenden kilometers af. Ze vullen hun keelzak en legen die bij hun terugkeer. Maar als ze niet tijdig terug zijn voor het broedseizoen, zetten de achtergebleven exemplaren hun leven verder met een ander. 

Uit de onderzoeksresultaten blijkt dat klimaatverandering er ook toe leidt dat de leefomgeving van de albatros steeds ruwer wordt, waardoor er steeds meer kuikens sterven en de stresshormonen van volwassen dieren stijgen. Als hun kuiken het niet overleeft, geven partners daar elkaar de schuld van, wat in het ergste geval ook in een breuk kan resulteren.

Steeds meer homoseksuele paren

Het onderzoek naar de albatrossen werd in eerste instantie opgestart omdat heel wat populaties in gevaar zijn door onder meer klimaatverandering. De populaties die de wetenschappers bestudeerden, nemen sinds 2005 elk jaar 5 tot 10 procent af in aantal. Dat heeft een negatieve invloed op de paringspatronen: wetenschappers nemen steeds vaker homoseksuele paren waar. Door het dalende aantal exemplaren hebben mannetjes het immers steeds moeilijker om vrouwtjes te vinden.

Met hun studie hopen de onderzoekers een duidelijk signaal te geven en mensen te motiveren om hun gedrag te veranderen en de strijd aan te binden met de milieubedreigingen die de vogels in een lastig parket brengen. “We hebben een internationale campagne nodig om de albatros te redden. Als we niets doen, sterven ze uit”, besluiten de onderzoekers. 

Een albatros op zoek naar voedsel.
AP

Meest gelezen