Bernard Pasau (sauvonslafrichejosaphat.be)

Protest tegen nieuwe wijk met 1.200 woningen in "laatste stuk wilde natuur" van Schaarbeek nadert hoogtepunt

Het protest tegen de grote bouwplannen op de oude spoorwegsite Josaphat in Schaarbeek zwelt aan. Het Brussels Gewest is eigenaar van het terrein en wil er 1.200 nieuwe woningen bouwen, maar volgens de buurt gebeurt dat met te weinig respect voor de biodiversiteit. Morgen loopt het openbaar onderzoek naar de vernieuwde bouwplannen af.

"Sauvons La Friche Josaphat", een vereniging van buurtbewoners en natuurliefhebbers, voert al jaren strijd tegen de plannen van de Brusselse regering om honderden woningen te bouwen op de uitgestrekte, groene vlakte naast hun deur. Onder hen ook bekende inwoners zoals actrice Maaike Neuville en schrijver David Van Reybroeck. "We zijn niet per se tegen die nieuwe woningen, maar vooral tegen de plaats waar ze zouden gebouwd worden", vertelt Catherine Seigneur van de actiegroep. "We hebben zelfs een plan gemaakt waardoor er genoeg woningen kunnen gebouwd worden op een ander stuk van de site zonder dat de rijke biodiversiteit daarvoor moet verdwijnen."

Protest vanuit het hele land

In 2006 kocht de Brusselse regering het oude spoorwegterrein, vlakbij het gelijknamige Josaphatpark, van zo'n 25 hectare groot. Al die tijd kon de natuur zijn gang gaan en ontstond er daardoor in de loop der jaren een rijke biodiversiteit die door onderzoekers wordt vergeleken met die in het Zoniënwoud of de Hoge Venen. "Er wonen intussen meer dan 1.100 verschillende soorten dieren in het gebied. Vlinders, vogels, vossen, wilde bijen, noem maar op. Elke stad moet zijn verantwoordelijkheid nemen. De regering weet dat de natuur hier heel waardevol is, maar toch willen ze erop bouwen", vindt Seigneur.

Sinds een paar jaar koestert de Brusselse overheid de plannen om op het terrein een nieuwe wijk te bouwen. Een eerste ontwerp maakte plannen voor 1.600 wooneenheden, maar daarop kwam destijds al veel protest en de regering bond in. In de zomer van dit jaar keurde de Brusselse regering dan een nieuw ontwerp voor de plannen goed: twee woonkernen met in totaal 1.200 wooneenheden (waarvan iets meer dan 300 sociale woningen) en daartussen een biopark van zo'n 1,28 hectare, ongeveer 5 procent van de totale oppervlakte.

De gemeenten Evere en Schaarbeek gaven al een positief advies voor het project. Maar ook in de bijgestelde plannen houdt de overheid te weinig rekening met de biodiversiteit, vinden de actievoerders. Het openbaar onderzoek naar de vernieuwde bouwplannen loopt morgen af. "Honderden mensen hebben al brieven gestuurd om hun ongenoegen over de plannen te uiten. Niet alleen mensen uit Schaarbeek. Zelfs niet alleen uit Brussel, maar van over het hele land komt er protest."

Het terrein waarvan sprake komt voor in de meest recente aflevering van "Wat houdt ons tegen?", een reeks over de klimaatverstoring van Jill Peeters. Die kan je bekijken via VRT NU.

Meest gelezen