Limburgse operatoren 112-centrale staken tegen hoge werkdruk: "Mensen kunnen nog steeds bij ons terecht in geval van nood"

Alle operatoren van de 112-centale in Limburg voeren actie. Ze vinden dat hun dienst al jarenlang onderbemand is en er alsmaar taken bijkomen, zoals de oproepen naar het 1722-nummer voor storm- en wateroverlast. En binnenkort moeten ze ook de oproepen naar het 1733-nummer van de huisartswachtpost voor hun rekening nemen. Uit protest laten ze deze week alle administratieve taken vallen, alleen de noodoproepen worden beantwoord.

"We moeten met 29 operatoren zijn om vlot te kunnen draaien, maar we werken nu maar met 24 mensen", vertelt Esther Frederix, een van de operatoren bij de centrale Limburg en ook ACV-vakbondsafgevaardigde. "dat personeelstekort sleept al jaren aan, maar toch hebben we er werk bijgekregen. Zo beantwoorden de operatoren ook de oproepen naar het nummer 1722 voor storm- en waterschade." 

1733-nummer voor nog meer werkdruk

"Nu willen ze het 1733-nummer, het niet dringend nummer voor de huisartsenwachtpost, ook bij ons laten toekomen", zucht Frederix. "In Leuven en Brugge gebeurt het al, en zorgt het voor meer dan een verdubbeling van oproepen in weekends en feestdagen." Op dit moment moeten de operatoren binnen 2 minuten een oproep beantwoorden, maar dat kunnen ze door de bijkomende werkdruk binnenkort niet langer garanderen. 

 We blijven de telefoons opnemen, maar administratief leggen we alle taken neer 

Esther Frederix, operator bij centrale Limburg en vakbondsafgevaardigde ACV

"We willen laten voelen dat dit niet verder kan, maar natuurlijk zonder de veiligheid van de mensen in gedrang te brengen", garandeert Esther Frederix. "We blijven de telefoons opnemen, maar administratief leggen we alle taken neer. We volgen ook geen opleidingen meer en de opvolging van de interventies laten we aan ons voorbijgaan."

Of de politiestakingen als inspiratie dienden, kan Frederix niet ontkennen. "De stakingen speelden mee, maar het leeft echt al heel lang bij ons. Zeker de introductie van het 1733-nummer was de druppel te veel." Alle operatoren in Limburg zullen een voor een week staken tijdens de dagdienst. "Hopelijk krijgen we dan een reactie van in Brussel, anders gaan we gewoon door."

Meest gelezen