Christophe De Muynck

Nico Leunen eerste Belgische monteur ooit bij American Cinema Editors, ere-vereniging van monteurs

Monteur Nico Leunen is als eerste Belg ooit toegelaten tot de toonaangevende American Cinema Editors (ACE). ACE is een ere-vereniging van filmmonteurs die worden toegelaten via stemrondes en op basis van strenge voorwaarden. Het is uitzonderlijk dat een monteur van buiten de VS wordt toegelaten als actief lid. Leunen noemt het een "unieke erkenning" voor zijn werk. 

Nico Leunen studeerde in 1998 af aan LUCA School of Arts in Brussel als meester in de audiovisuele kunsten. Het vak van monteur leerde hij van de peetvader van de Belgische filmmontage Ludo Troch, de vader van regisseur Fien Troch, die ook de partner is van Nico Leunen.

"Deze unieke erkenning motiveert me meer dan ooit om een waardig ambassadeur te zijn van dit mooie maar onzichtbare beroep", reageert Nico Leunen. 

In een gesprek met Flanders DC, de organisatie voor creatieve ondernemers in Vlaanderen, sprak Leunen eerder dit jaar al over een van de onderbelichte facetten van de job van monteur.  "Je bent een soort therapeut voor de regisseur, op het meest kwetsbare moment van de productie. Alles is gedraaid en hij kan niets meer doen, ook al liep niet alles zoals gepland. Je moet dus met bepaalde ontgoochelingen omgaan en perspectief bieden. Dat is de therapeutische kant."

Deze unieke erkenning motiveert me meer dan ooit om een waardig ambassadeur te zijn van dit mooie maar onzichtbare beroep. 

Leunen is de vaste monteur van regisseurs als Felix van Groeningen en Fien Troch en monteerde onder meer "Steve + Sky", "De helaasheid der dingen", "The broken circle breakdown", "Beautiful boy", "Een ander zijn geluk" en "Home". 

In 2013 kreeg hij op het Filmfestival van Oostende zowel de Vlaamse Cultuurprijs voor Film 2012-2013 als de Ensor voor Beste Montage voor "The broken circle breakdown"

In 2016 kreeg hij de Knack Focus Jo Röpcke Award 2016 voor "de manier waarop hij beeldend verhalen kan vertellen, structureren en ritmeren en voor zijn bemeten visie op cinema buiten de montagekamer".

Beluister het gesprek met Nico Leunen uit "De ochtend":

"Het geheime wapen van de Belgische film"

Leunen wordt wel eens "het geheime wapen van de Belgische film genoemd". Hij werd ook al snel internationaal opgemerkt. Zo zat hij in de montagecel met grote namen als Ryan Gosling voor zijn regiedebuut "Lost river".

Hij werkte ook mee aan "Ad astra" van James Gray met Brad Pitt, die niet alleen de hoofdrol vertolkte maar ook de producer van de film was.

Leunen monteerde twee HBO-series "Betty" en "I know this much is true".  Sinds 2015 is hij ook lid van de Academy of Motion Picture Arts and Sciences, die de Oscars uitreikt. 

Momenteel is hij verbonden aan "Skunk", de nieuwe langspeelfilm van Koen Mortier en "Le otto montagne" ("De acht bergen"), de verfilming van het boek van Paolo Cognetti door Felix van Groeningen en Charlotte Vandermeersch. 

American Cinema Editors (ACE) is in 1950 opgericht als een professionele vereniging. Twee monteurs van Paramount Studios kwamen op het idee en verzamelden meer dan 100 van de beste monteurs uit de sector. ACE stuurt ook monteurs naar filmscholen en publiceert het tijdschrift Cinema Editor. De associatie organiseert ook jaarlijks de Eddie Awards in Los Angeles om prijzen voor het beste montagewerk uit te reiken. 

Je kan niet betalen en een ACE-monteur worden. Je moet gesponsord en uitgenodigd zijn door andere leden en je moet voldoen aan de lidmaatschapsnormen van ACE.  Toelating gebeurt via stemrondes, op basis van strenge voorwaarden, de kwaliteiten van je werk, opleiding van anderen en toewijding aan montage. Het is uitzonderlijk dat niet-Amerikaanse leden worden toegelaten als actieve leden.

Meest gelezen