fotodp.be

Nieuwe woonwijk in aanbouw in Willebroek krijgt grondige sanering na PFAS-verontreiniging

Een volledige woonzone in aanbouw op de terreinen van een voormalige papierfabriek in Willebroek moet gesaneerd worden om gezondheidsrisico's op lange termijn weg te nemen. Uit bodemonderzoek blijkt dat de volledige zone verontreinigd is door PFAS, zo laat OVAM woensdagavond weten. De volledige toplaag van de site zal worden afgegraven en vervangen door propere grond.

Deze zomer werd op de site van de voormalige fabriek De Naeyer in Willebroek een bodemverontreiniging met PFAS vastgesteld. Bijkomend onderzoek werd uitgevoerd omdat op het terrein een nieuwe woonzone werd aangelegd, die nog deels in ontwikkeling is. Dat bijkomend onderzoek wijst op een verontreiniging van de volledige site. 

Door het grondverzet dat op de site werd uitgevoerd, is het niet mogelijk om specifieke bronzones van de verontreiniging aan te duiden. Daarom wordt de toplaag op de volledige site afgegraven en vervangen door propere grond. "Het gaat hier om de zones met particuliere bewoning", zegt OVAM, de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij. 

"Ook de openbare ruimte met een hoger blootstellingsrisico - zoals speelpleinen - komt hierbij in aanmerking. Op deze manier worden de verschillende blootstellingswegen aan PFAS aangepakt en worden de gezondheidsrisico's op lange termijn voor de bewoners weggenomen." De kosten van de bodemsanering worden door OVAM gedragen.

OVAM start nu met de voorbereiding van deze sanering en werkt samen met de betrokken deskundigen een tijdslijn uit. Gezien de omvang wordt per deelzone gewerkt. Ook de ontwikkelaars, die momenteel in de wijk projecten laten uitvoeren door aannemers, worden betrokken bij de aanpak. De eerste werken moeten al starten begin 2022 en zullen ongeveer 6 maanden duren.

Zo snel mogelijk deze verontreinigingen opkuisen is wat we gaan doen
minister Zuhal Demir

Om meer inzicht te krijgen over mogelijke blootstelling van de bewoners, wordt een campagne opgestart om binnenhuisstof te meten. Een aantal huizen in de buurt wordt hiervoor geselecteerd.

Vlaams minister voor Omgeving Zuhal Demir (N-VA) reageert tevreden om de snelle sanering door OVAM. "Zo snel mogelijk deze verontreinigingen opkuisen is wat we gaan doen", zegt ze. "OVAM neemt ten volle de handschoen op om al volgend jaar te starten aan de werken. Het is intussen geen geheim meer dat de PFAS-problematiek Vlaanderen voor grote uitdagingen stelt, maar we pakken die zo doortastend mogelijk aan met de bescherming van ons leefmilieu en de gezondheid van de mensen als belangrijke drijfveer."

Koude douche

De meeste bewoners reageren eerder gelaten op het nieuws dat de tuinen afgegraven moeten worden. "Natuurlijk is dat een koude douche. Maar het probleem is er, en het ongemak nemen we erbij want ik denk dat er niet veel aan te doen valt", vertelt een inwoner op Radio 2. "Ik wist wel voor ik hier woonde, dat hier een papierfabriek was op deze site. Niemand wist natuurlijk iets van PFOS. Maar het zal niet alleen hier stoppen hé, er zullen wel meer sites zijn met dit probleem."

"Ik kom uit Kalmthout en woon hier twee jaar", zegt een andere inwoner. "Ik ben hier komen wonen omdat dit een goede buurt was, dacht ik. Blijkbaar was dat hier vroeger een industrieterrein. Het bodemattest was in orde, maar toen werd niet gezocht naar PFOS. Had ik dat geweten dan had ik hier niets gekocht. Ik vind ook niet dat je op een industrieterrein, een woonwijk moet zetten. Verhuizen zal ik niet doen. Ze gaan het hier  afgraven op 70cm, dat zal wel voldoende zijn, zeker?"

Meest gelezen