Brits parlementslid op de vingers getikt omdat ze baby van 3 maanden meeneemt naar debat in Lagerhuis

In het Verenigd Koninkrijk is parlementslid Stella Creasy op de vingers getikt omdat ze haar baby van 3 maanden had meegenomen naar een debat. De regels verbieden kinderen in het Lagerhuis. Zelf is ze hiermee niet opgezet en op Twitter heeft ze dat ook laten blijken. Met succes: een parlementaire commissie zal het reglement nu herbekijken.

Gisteren nam parlementslid Stella Creasy van de sociaaldemocratische partij Labour deel aan een debat in het Lagerhuis. Op zich niets bijzonders, ware het niet dat ze haar zoontje van drie maanden had meegenomen. En dat was niet naar de zin van de instanties die toezien op de naleving van de regels in het Britse parlement. 

Zij stuurden daarom een e-mail naar Creasy waarin ze haar de regels rond de aanwezigheid van kinderen in het Lagerhuis onder de neus wreven. Die regels kregen in september een update en verbieden parlementsleden hun baby of peuter mee te brengen naar de zaal. 

Op Twitter deelde Creasy een screenshot van de mail. “Blijkbaar geldt er een regel waardoor ik mijn welopgevoede, slapende baby van 3 maanden niet mag meenemen als ik het woord neem in de kamer. (Nog steeds geen afspraken rond het dragen van een mondmasker trouwens). In de moeder aller parlementen mogen moeders blijkbaar niet gezien of gehoord worden", schrijft ze.

Hoewel de nieuwe regels nog niet zo lang van kracht zijn, werd het verbod ook in vorige versies opgenomen. Maar ook die trad Creasy met de voeten. Ze bracht immers haar dochter al eens mee naar het Lagerhuis, met het grote verschil dat ze er toen niet op werd aangesproken. 

"Ik heb een baby, maar ook nog steeds hersenen"

Creasy is verbijsterd dat het deze keer wel gebeurde. “Ik heb geen zwangerschapsverlof dus als ik niet blijf werken, worden de inwoners van Walthamstow (het district dat ze vertegenwoordigt, red.) niet gehoord. Maar iedereen weet dat een baby van drie maanden niet alleen kan blijven. Af en toe je kinderen bij hebben, dat is het moderne leven, nietwaar?”

Af en toe je kinderen bij hebben, dat is het moderne leven, nietwaar?

In het Verenigd Koninkrijk hebben ministers recht op zes maanden betaald zwangerschapsverlof en beschikken ze over stemrecht bij volmacht in die periode. "Backbenchers", dat zijn parlementsleden die geen bijzondere verantwoordelijkheid dragen, hebben dat niet. Na de geboorte van haar dochter in 2019 werd Creasy het eerste parlementslid ooit dat een plaatsvervanger inhuurde. Toen ze haar tweede kind op de wereld zette, mocht dat niet meer.

Creasy zet zich daarom al een hele tijd in voor een herziening van de huidige regeling rond zwangerschapsverlof voor parlementsleden en stelt autoriteiten nu de vraag wat er zou gebeuren als ze haar baby mee blijft nemen. “Ik heb een baby, maar ook nog steeds hersenen en ik ben ook nog steeds in staat om dingen te doen. Met meer moeders rond de tafel zal onze beleidsvorming alleen maar beter zijn.”

Regels worden herbekeken

Sir Linsday Hoyle, de voorzitter van het Lagerhuis, maakte vandaag bekend dat hij een parlementaire commissie naar de huidige regelgeving zal laten kijken. “Het is belangrijk dat ouders van baby’s en jonge kinderen zich volledig kunnen toewijden in het Lagerhuis. Hoewel Creasy de juiste informatie kreeg over de huidige regels, moeten ze in een context geplaatst worden en veranderen in de loop der tijd.”

De politica reageerde tevreden en hoopt naar eigen zeggen dat de regels worden herzien opdat ouderschap en politiek vlotter gecombineerd kunnen worden. 

Meest gelezen