VRT NWS-buitenlandjournalisten Majd Khalifeh en Mieke Strynckx (links op de foto) tijdens de opnames van hun podcast.

Podcasts van VRT NWS in de prijzen: bekroonde verhalen uit VS én over mishandeling van migranten aan grens van Europa

Op de Belgian Podcast Awards zijn twee podcasts van VRT NWS in de prijzen gevallen. "Mishandeld bij de buitengrens van Europa" van Mieke Strynckx, Majd Khalifeh en Bjorn Van Keer won in de categorie nieuws. De prijs voor de best beluisterbare documentaire ging naar "Björn in the USA", een reeks verhalen over het Amerika van vandaag van onze VS-correspondent Björn Soenens. 

Afgelopen zomer trok VRT NWS naar de grens tussen Bosnië en Kroatië, om te onderzoeken hoe het de migranten en vluchtelingen daar verging. Er waren berichten over mishandelingen, klopten die en ging het over systematisch geweld? Onze reporters kwamen terug en maakten er een beklijvend luisterstuk van. Dat is dus ook de juryleden van de Belgian Podcast Awards niet ontgaan. Het evenement wil de aandacht vestigen op de beste podcasts van ons land. 

Beluister hier de winnende podcast van Mieke Strynckx en Majd Khalifeh (gemonteerd door Bjorn Van Keer):

"Wat we hebben vastgesteld", zegt één van de makers, VRT NWS-journalist Majd Khalifeh, "is niet alleen dat lidstaten van de Europese Unie zich schuldig maken aan illegale pushbacks. We leerden ook dat het niet zomaar occasioneel gebeurde, het was georganiseerd. Europese lidstaten werken samen om mensen terug te drijven. Illegaal, en bovendien met gebruik van geweld."

We hebben aangetoond dat Europese lidstaten samenwerken voor illegale pushbacks

Majd Khalifeh, VRT NWS-journalist

Collega Mieke Strynckx beaamt: "Rapporten over de situatie, onder meer van hulporganisaties, hadden ons bereikt. We hebben duizenden bladzijden doorploegd, een grondige voorbereiding was essentieel. Pas dan zijn we voor negen dagen ter plekke gegaan. In drie landen zijn we op zoek gegaan naar getuigen."

"We stelden vast dat ook mensen die wellicht recht hebben op asiel gewoon worden teruggedreven en mishandeld. Dat gebeurt illegaal en ver van de camera's. Maar wij hebben het onder de aandacht kunnen brengen, het publiek heeft het recht om te weten wat er aan de buitengrens van de Unie gebeurt. Ook in het Europees Parlement zal worden bekeken of dit echt de manier is waarop we als Europa met het migratievraagstuk willen omgaan."

"We hebben schrijnende verhalen gehoord, mensen gevonden die sporen vertoonden van ernstige mishandeling. Een echtpaar zal me altijd bijblijven. Ze hebben hun 12-jarige zoon verloren toen die in een grensrivier verdronk... De vader kon de dood van zijn kind niet aanvaarden. Maar hij kon niet op zoek naar het lichaam... Sommige verhalen hebben me persoonlijk geraakt, ja."

Is dit de manier waarop we als Europa met het migratievraagstuk willen omgaan?

Mieke Strynckx, VRT NWS-journaliste

Björn in the USA

Ook Björn Soenens, de correspondent van VRT NWS in de Verenigde Staten, werd bekroond voor zijn podcastreeks "Björn in the USA" (gemonteerd door Bjorn Van Keer en later Daan Wallis). Hij stond op de eerste rij in een bijzonder bewogen jaar in de VS. Een jaar waarin de oude president zijn verkiezingsnederlaag niet kon erkennen. Een jaar van groeiende tegenstellingen, waarbij almaar meer Amerikanen elkaar als vijand gingen zien.

Luister hier naar de podcast "Het beleg van het Capitool: de valse revolutie" uit de winnende podcastreeks "Björn in the USA" van onze VS-correspondent Björn Soenens (montage Daan Wallis):

"Ik heb zoveel gezien... Het gebeurt vaak dat ik dingen meemaak, waarover zoveel meer te vertellen valt. Ik voel dan een passie die ik niet kwijt kan op radio of televisie" zegt Björn. "Ik denk zelfs dat ik gefrustreerd zou geraken als ik alleen maar korte actua kon coveren. Bovendien, ik heb gemerkt dat er vraag naar is. Ook het publiek heeft honger naar meer diepgang. Vooral veel jonge mensen smachten naar méér."

Een passie die verder gaat dan een kort stuk op televisie of radio

VRT-correspondent in de VS Björn Soenens

Soenens heeft al een hele reeks podcasts ingeblikt. Hoe begint hij daaraan? "Ik gebruik heel verschillende elementen", zegt hij. "Veel klank, stukken uit eigen reportages ter plekke maar ook eigen interviews en veel archiefklank. Mijn monteur Daan Wallis steekt er tientallen uren werk in."

"Toch schitterend als je die oude reclamespots van pakweg John Deere te horen krijgt (die zijn verwerkt in zijn recente podcast over obesitas die je hieronder kan beluisteren, nvdr). Zoiets komt rechtstreeks binnen bij de mensen, alsof ze erbij zijn. Want weet je, klank gaat naar het hart en naar het hoofd, mensen gaan dingen in hun hoofd verbeelden. Klank voor mij? Dat is emotie. En ik ben ook echt een rasverteller. Geboren voor dit vak. Na 30 jaar VRT zijn de mensen ook erg vertrouwd met mijn typische bas-baritonstem."

Luister hier naar de podcast "Het vette probleem van Amerika" uit de winnende podcastreeks "Björn in the USA" van onze VS-correspondent Björn Soenens (montage Daan Wallis):

Meest gelezen