Assisen Leuven: duo veroordeeld voor moord op ex-vriend in Aarschot

De volksjury van het Hof van Assisen van Vlaams-Brabant in Leuven heeft dinsdagavond Kristel Appelt en Björn De Candt veroordeeld tot 25 en 24 jaar gevangenisstraf voor de moord op Andy Vandereyt. Die werd door de twee veroordeelden op 2 december 2018 in Aarschot vermoord met 15 messteken.

De volksjury verantwoordde de strafmaat door rekening rekening te houden met "de hoogst gruwelijke wijze waarmee de twee veroordeelden een door velen geliefd man hadden afgenomen".

Anderzijds nam de jury ook verzachtende omstandigheden in acht. Beide veroordeelden beschikten over gunstige strafregisters. Daarnaast haalde de jury de moeilijke familiale omstandigheden aan waardoor beiden in instellingen terechtkwamen. 

Het proces werd al eens gevoerd in februari van dit jaar. Maar het moest helemaal worden overgedaan na een procedurefout. Na een klacht werd de voorzitter van het Hof gewraakt. 

Advocaat Philip Daeninck is vooral blij dat de jury aangeeft dat het om moord gaat. "De verdediging heeft steeds de de nadruk gelegd op de uitlokking, maar dat standpunt is de jury duidelijk niet gevolgd. Er was wel degelijk voorbedachtheid waardoor dit feit als moord geldt. Dat is een standpunt waar wij heel gelukkig mee zijn", aldus de advocaat.

Meest gelezen