Raoul Hedebouw is enige kandidaat-voorzitter van PVDA/PTB: "Links weer kleur geven in Vlaanderen"

Kamerfractieleider van PVDA-PTB Raoul Hedebouw is de enige kandidaat om het voorzitterschap van Peter Mertens over te nemen. Mertens stopt eind dit jaar als voorzitter van de uiterst linkse PVDA. De kandidatuur van Hedebouw komt niet meteen als een verrassing. Op 5 december zal de partij Hedebouw officieel als nieuwe voorzitter kiezen.

Raoul Hedebouw is nationaal woordvoerder van de PVDA. Hij is ook voorzitter van de uiterst linkse PTB/PVDA-fractie. Daarnaast zetelt Hedebouw ook in de gemeenteraad van Luik. Hij spreekt vlot Frans en Nederlands. 

Afgelopen zondag zei Peter Mertens al in "De zevende dag" dat Hedebouw "een goede communicator en dossiervreter" is.  Peter Mertens is sinds 2008 voorzitter van de PVDA. Onder zijn voorzitterschap groeide de PVDA uit tot een partij met 400 afdelingen en 24.000 leden. 

Maar na 13 jaar wil hij de fakkel doorgeven. "Het parcours is mooi geweest", zei Mertens daarover in een gesprek met "De ochtend" op Radio 1 begin deze maand. Na zijn voorzitterschap blijft hij wel nog actief in de partij. Hij zal als kamerlid zetelen. 

Ik wil de PVDA verder doen groeien in heel het land

Raoul Hedebouw - Kandidaat-voorzitter PVDA

"Ik ben kandidaat om Peter Mertens op te volgen, ook al is dat verre van vanzelfsprekend", schreef Hedebouw vanmorgen vroeg in een eerste reactie. "Ik denk dat we klaar zijn met de PVDA om de nieuwe uitdagingen aan te gaan. Met mijn kandidatuur wil ik mij in de eerste plaats ten dienste stellen van het collectief en - als ik op 5 december het vertrouwen krijg van ons congres - de PVDA verder doen groeien in heel het land", gaat Hedebouw verder. 

Enige kandidaat

Hedebouw is de enige kandidaat om de nieuwe voorzitter te worden. Volgens hem was er binnen de partij dan ook een consensus. "Ik denk dat eenheid zeker en vast naar 2024 toe een belangrijk kenmerk is van onze partij", zo vertelde hij vanmorgen in "De ochtend" op Radio 1. Hij benadrukte ook dat hij er niet alleen voor staat, maar "een formidale ploeg" rond zich heeft. 

Links weer kleur geven in Vlaanderen

"Wij zijn nog de laatste en enige nationale partij en we zijn daar ook fier op", voegde hij er nog aan toe. "We weten dat N-VA en Vlaams Belang alles willen splitsen en dat zal zonder ons zijn. En ik denk dat we -en daar heb ik ook zin in- links weer kleur geven in Vlaanderen." 

Hand in hand met Vooruit?

Uittredend voorzitter Mertens liet eerder deze maand in "De ochtend" verstaan dat het niet goed klikte tussen hem en Vooruit-voorzitter Conner Rousseau. De relatie met Rousseau kan volgens Hedebouw alleen maar verbeteren. "Als we duidelijke linkse taal willen spreken, moeten we overeenkomen. We moeten stoppen met mee te gaan in het liberale verhaal", ging hij verder in "De ochtend". 

Beluister hieronder het interview met Raoul Hedebouw - kandidaat voorzitter PVDA in "De ochtend" op Radio 1

Hij zal altijd op mijn steun kunnen rekenen

Peter Mertens - Uittredend PVDA-voorzitter

"Raoul maakt deel uit van de generatie van de partijvernieuwing. Hij heeft daarin al die jaren een grote rol gespeeld", reageert uittredend PVDA-voorzitter Mertens.  "Ik ben blij dat hij zich kandidaat stelt en ik wens hem het beste. Natuurlijk zal hij zo nodig altijd op mijn steun kunnen rekenen", aldus Peter Mertens.

De verkiezing vindt plaats op 5 december tijdens de slotzitting van het vijfjaar­lijkse statutaire congres,

“Veel meer plaats maken voor de werkende klasse in onze partij.” Dat is een van de dingen waarvan Raoul Hedebouw als nieuwe PVDA-voorzitter werk wil maken. Bekijk hier het volledige gesprek met hem in "De afspraak".

Videospeler inladen...

Meest gelezen