Jongeren voelen zich geviseerd door fuifverbod in Oost-Vlaanderen, andere provincies hebben geen gelijkaardige plannen 

Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V) noemt het een ondoordachte maatregel om tot 26 december fuiven van sport- en jeugdverenigingen te verbieden in Oost-Vlaanderen. Ook Amir Bachrouri, voorzitter van de Vlaamse Jeugdraad reageert ontgoocheld: "Deze maatregel zonder voorafgaand overleg is een klap in het gezicht van alle kinderen, jongeren en vrijwilligers."

Na overleg met burgemeesters en experts, heeft Carina Van Cauter, gouverneur van Oost-Vlaanderen, dinsdag aangekondigd dat niet-professionele fuiven en andere gelegenheidsfeesten vier weken lang verboden zijn. Het gaat dan vooral om evenementen van jeugd-, sport- en andere vrijetijdsverenigingen. 

Niet correct om jeugdverenigingen extra te viseren

Benjamin Dalle, Vlaams minister van Jeugd (CD&V)

Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V) noemt die beslissing ondoordacht: “Zulke besluiten worden genomen met de beste bedoelingen, maar het stoort mij dat men dan altijd onmiddellijk naar de jongeren kijkt. Jeugdverenigingen kunnen feesten even verantwoord organiseren als professionals.” 

Dalle vindt dat jongeren tijdens de coronacrisis hun verantwoordelijkheid getoond hebben en vindt het dan ook niet correct om jeugdverenigingen extra te viseren. Bovendien moeten zulke maatregelen volgens hem gecoördineerd worden genomen. De minister roept de gouverneurs daarom op om te vermijden dat ze in verspreide slagorde maatregelen beginnen te nemen, provincie per provincie.

Hoewel de cijfers niet goed zijn, stoort het mij toch dat er meteen naar de jeugd gekeken wordt, zegt minister Dalle in "Het journaal":

Videospeler inladen...

Overleg onder provinciegouverneurs

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) roept de gouverneurs dan weer op om eerst het effect van de maatregelen af te wachten die vorige week zijn genomen: "Het duurt tien à veertien dagen voor je het effect van de maatregelen van het Overlegcomité in de cijfers ziet." 

De provinciegouverneurs van Antwerpen, Limburg, Vlaams Brabant en West-Vlaanderen zien voorlopig alvast geen reden om in hun provincie extra maatregelen te nemen tegen de coronabesmettingen. Jos Lantmeters, provinciegouverneur in Limburg: "Het is niet aan de gouverneurs om de maatregelen van het Overlegcomité zomaar te verstrengen als er geen specifieke redenen zijn in de eigen provincie." 

Jan Spooren, de provinciegouverneur van Vlaams-Brabant, wil wel extra inzetten op de handhaving van de nieuwe maatregelen van het Overlegcomité. Hij vindt het ook belangrijk dat gemeenten lokaal strengere maatregelen kunnen nemen als dat nodig blijkt. De provinciegouverneurs overleggen vanmiddag nog met het nationaal crisiscentrum over de coronasituatie. 

We hebben ons zo lang solidair gedragen: zo'n beslissing nu zonder overleg doet pijn

Amir Bachrouri, voorzitter Vlaamse Jeugdraad

Voor Amir Bachrouri, voorzitter van de Vlaamse Jeugdraad overheerst een gevoel van ontgoocheling over de beslissing in Oost-Vlaanderen. Hij begrijpt dat fuiven niet het ideale evenement zijn met deze besmettingscijfers, maar heeft het gevoel dat jongeren onterecht hard worden geviseerd: “Dit is een klap in het gezicht voor alle kinderen, jongeren en vrijwilligers die zich tijdens de crisis hebben heruitgevonden. Ze hebben protocollen klaarliggen en zijn na anderhalf jaar corona perfect in staat om veilig een fuif te organiseren.” 

Financiële en mentale gevolgen

De maatregelen in Oost-Vlaanderen kunnen daarnaast ook financiële gevolgen hebben voor de verenigingen want vrijwilligers hebben al plannen gemaakt om bijvoorbeeld volgend jaar op kamp naar het buitenland te gaan. Fuiven dienen dan om die uitstappen te sponsoren. Dat die nu zonder overleg worden verboden, kan hij moeilijk begrijpen: “We hebben ons als jongeren laten vaccineren. We hebben ons al zo lang solidair gedragen: nu zo’n beslissing zonder overleg met jeugdorganisaties doet pijn.”

De maatregel is mentaal voor jongeren ook een stevige opdoffer, vreest Bachrouri: ”Als je kijkt naar de cijfers van jongeren wat mentaal welzijn betreft, dan zie je dat die opnieuw rood beginnen te kleuren.” Hij vraag het beleid dan ook om die knipperlichten ernstig te nemen. 

Herbeluister hier het interview met Amir Bachrouri, voorzitter van de Vlaamse Jeugdraad, in "De Ochtend" op Radio 1:

Meest gelezen