Belga
James Arthur Photography

Ronse trekt 2 miljoen euro extra uit voor armoedeplan: "Focus op bestrijding van kinderarmoede"

Het stadsbestuur van Ronse investeert 2 miljoen euro extra om het armoedeprobleem de komende 4 jaar aan te pakken. Eerder had Ronse al 4 miljoen euro vrijgemaakt voor een armoedeplan, maar schepen Wim Vandevelde (N-VA) doet daar nu dus nog een schepje bovenop. "Met deze investering willen we een rechtstreekse impact hebben op het leven van mensen in armoede", zegt hij.

Ronse heeft een armoedeplan opgesteld voor de komende 4 jaar. Naast de 4 miljoen euro die de stad al had vrijgemaakt, doet het daar nu nog eens 2 miljoen bovenop. Het plan van Ronse wil ingrijpen op heel wat domeinen: inkomen, tewerkstelling, onderwijs, wonen, kinderarmoede, gezondheid en maatschappelijke participatie.  "Van al die domeinen krijgt kinderarmoede de grootste aandacht. Daar willen we echt bakens verzetten", zegt schepen Wim Vandevelde (N-VA).

We hebben het plan opgesteld door te luisteren naar ervaringen van mensen in armoede

Schepen Wim Vandevelde (N-VA)

Volgens Vandevelde maakt dit plan echt kans van slagen omdat de armen zelf sterk betrokken waren bij de opstelling ervan.  "We zijn vertrokken vanuit de ervaringen van mensen in armoede. Daarnaast hebben we geluisterd naar mensen van het Sociaal Huis hier in Ronse, maar ook naar experten uit de academische wereld."

Directe steun

"Vroeger verliep armoedebestrijding te vaak via derde partijen", zegt de schepen. "Nu hebben wij acties voorzien die een rechtstreekse impact hebben op het dagelijkse leven van mensen. Middelen voor armoedebestrijden werken pas als ze effectief naar mensen in armoede zelf gaan."

Ronse wil ervoor zorgen dat mensen in armoede automatisch de steun krijgen waar ze recht op hebben, zonder dat ze daar zelf om moeten vragen. De stad wil ook permanent in de gaten houden welke maatregelen werken en welke niet. "Het is de bedoeling om te schakelen en bij te sturen waar dat nodig is", besluit Vandevelde.

Meest gelezen