Edina en Patsy uit "Ab fab".

Royals - Prinses Margaret als inspiratie voor... de verslaafde Patsy Stone, en de Pearl Poiré-tiara blijft schitteren

Het is opnieuw hommeles tussen de BBC en het Britse koningshuis. En dan kwam er nog "een verrassing" van actrice Joanna Lumley bij. De Noorse troonopvolgster Ingrid Alexandra hijst zich in militair uniform, koningin Margrethe zet haar tiara op. En er is koraal en corona voor prinses Beatrix in Curaçao. Elke zondag varen we in het kielzog van de royals. Een overzicht van het kleine en grote nieuws.

"The princes and the press" ligt gevoelig

De tweedelige documentaire "The princes and the press" op de openbare omroep BBC ligt zwaar op de maag van het Britse koningshuis. Het programma focust op de prinsen William en Harry en hun werkwijze met de Britse media sinds de dood van hun moeder, prinses Diana. In een gezamenlijke verklaring van beide broers en hun vader prins Charles vinden ze het jammer dat beweringen van anonieme bronnen vaak als feit (of waarheid) worden voorgesteld. "Het is teleurstellend als iemand, inclusief de BBC, die bronnen geloofwaardigheid geeft", luidt het. 

bbc.co.uk

In de eerste aflevering maandag werd dieper ingegaan op de aparte communicatieteams van Harry en William die journalisten achter de schermen briefen en hoe bewuste lekken bepaalde royals, zoals de hertogin van Sussex Meghan Markle, in een slecht daglicht zetten. De documentaire suggereert een zekere rivaliteit in beide kampen.

Er was absoluut geen moraal bij tabloids
detective Gavin Burrows heeft nu spijt

Ook Gavin Burrows komt aan het woord. Hij was vanaf 2000 detective voor sensatieblad News of the World en moest graven in het privéleven van prins Harry. Uitgevers vertelden hem dat Harry-op-de-voorpagina een veel betere oplage gaf dan broer William. "Harry was de nieuwe Diana. (...) Telefoons werden gehackt", zegt Burrows die vooral het toenmalige liefje - Chelsy Davy - van Harry volgde. Onder meer Chelsy's medische dossier en schoolverleden werden uitgespit op zoek naar de kleinste details. "Er was absoluut geen moraal", geeft Burrows toe over de gangbare illegale praktijken. "Ikzelf was hebberig, ik nam cocaïne."      

Prins Harry en ex-vriendin Chelsy Davy.

De tweede aflevering van "The princes and the press" staat morgen gepland. De misnoegdheid van de prinsen over de documentaire zou ook een impact hebben op het komende kerstconcert dat wordt bijgewoond door prins William en zijn gezin. De viering in Westminster Abbey begin december zou gefilmd worden door de BBC, maar commerciële zender ITV onderhandelt nu héél plots over de uitzending ervan. "Wordt de BBC gestraft", vraagt zelfs ITV-royaltykenner Chris Ship zich af.

Het koningshuis wilde ook graag "The princes and the press" op voorhand kunnen bekijken, maar de BBC weigerde. Het maakt de verstandhouding tussen de monarchie en de omroep er alvast niet makkelijker op. In mei waren William en Harry al gepikeerd na het vernietigende rapport over het BBC-interview van Diana in 1995. Journalist Martin Bashir loog en vervalste papieren om de prinses te overtuigen haar hart te luchten voor de camera. In een reactie hamerde William op de "fouten" van de BBC en wees de prins de zender terecht voor de "gemaakte winst" (op kap van andermans miserie).

Bekijk hier dat scherpe statement van prins William:

Videospeler inladen...

Ingrid Alexandra verzilvert cadeautje

De Noorse prinses Ingrid Alexandra (17) heeft met de glimlach een valsprong achter de rug, een cadeautje van het Noorse leger. Twee jaar geleden legde de dochter van kroonprins Haakon en kroonprinses Mette-Marit haar geloofbelijdenis af: ze werd officieel lid van de Lutherse Kerk. Voor die stap in haar leven kreeg ze heel wat geschenken van de overheid.

Het Noorse leger nodigde haar uit voor een dag in het militaire kamp van Østerdalen. Ingrid Alexandra kwam afgelopen week haar cadeau "innen". Ze kreeg een rondleiding, werd betrokken bij demonstraties en trok een legeruniform aan voor een valsprong van een zogenaamde springtoren.

Bekijk hier de foto's (en lees voort onder de fotoreeks):

detnorskekongehus/insta

Die keer in de loge met prinses Margaret

De Britse prinses Margaret, de jongere zus van koningin Elizabeth II, blijkt een van de muzes geweest te zijn van actrice Joanna Lumley (75). En dat voor haar personage van Patsy Stone in de razendpopulaire en absurde serie "Absolutely fabulous".

Lumley verklapte het weetje bij de voorstelling van "A Queen for all seasons", haar boek naar aanleiding van het 70-jarige troonjubileum van Elizabeth (in 2022). Lumley is royaltyfan en blikte een portret van de Queen in.

Verslaafd aan tabak, alcohol, drugs en seks, Patsy Stone (r) was het allemaal.

Ze verveelde zich en haalde een flesje whisky uit haar handtas

Joanna Lumley is haar ontmoeting met de prinses niet snel vergeten

Prinses Margaret (foto onder) was rebels - als compensatie voor de vaak saai verplichtingen die haar status meebracht - en bijgevolg nooit vies van een wild feestje. Lumley ontmoette haar in 1986 toen ze in het theaterstuk "Blithe spirit" speelde. "We moesten in de backstage blijven, want de prinses wilde een aantal acteurs zien", doet Lumley het verhaal uit de doeken in de krant The Sun. De cast kreeg als instructie mee zeker niets uit te schenken. Margaret zou van het paleis uit een alcoholverbod gekregen hebben, en de acteurs mochten de spreekwoordelijke kat niet bij de melk zetten. 

"De prinses verveelde zich duidelijk, kroop in een loge en haalde uit haar handtas een klein flesje whisky en een pak sigaretten. Ze werd het prototype voor Patsy", herinnert Lumley zich. Patsy Stone is het kettingrokende personage uit "Ab fab" dat roem en champagne belangrijker acht dan wie of wat dan ook.

(lees voort onder de foto van een rokende en nippende prinses Margaret)

Het was bekend dat de grillige prinses Margaret hield van luxe.

Margrethe vergeet vader en tiara niet

Het Deense hof heeft het jubileumportret van koningin Margrethe gedeeld op sociale media. Volgend jaar zit ze 50 jaar op de troon en dat wordt gevierd met evenementen en interviews. 

Voor het portret op slot Fredensborg draagt Margrethe een blauwe jurk, de Pearl Poiré-tiara met bijhorende diamanten sierspeld en een ordelint waar een foto van haar vader, koning Frederik IX, op vasthangt. Margrethe volgde Frederik op in januari 1972.

rechten: fotograaf Per Morten Abrahamsen

De Pearl Poiré-tiara bestaat uit parels in de vorm van een peer (= poire/é) en dateert uit 1825. Het was een huwelijksgeschenk - ontworpen in Berlijn - voor prinses Louise van Pruissen van de Nederlandse prins Frederik. Enkele overlijdens en huwelijken later belandde de tiara in Denemarken. Het juweel is ondergebracht in een koninklijk fonds waardoor het altijd toebehoort aan de heersende monarch en niet verkocht kan worden.  

Onderstaande foto (scroll voort om meer te lezen) werd genomen in 1972 en is het eerste officiële portret van Margrethe als koningin. En jawel, ook hier draagt ze de Pearl Poiré-tiara en kijkt ze lachend opzij.

Beatrix naar haar geliefd Curaçao

83 is ze, de Nederlandse prinses Beatrix. Maar ze blijft actief als beschermvrouwe, en dat betekent soms reizen naar het verre buitenland. De oud-koningin bezoekt (voor het eerst in zes jaar) haar geliefde Curaçao in de Caraïben waar zoon Willem-Alexander het staatshoofd is.

Het bezoek krijgt op sociale media kritiek, want Beatrix reist net wanneer COVID-19 een fikse opstoot kent. Juist in deze coronatijden vindt de prinses het belangrijk het eiland te bezoeken, laat een woordvoerster weten. Zij benadrukt tegelijkertijd dat alle coronamaatregelen in acht worden genomen. En dat houdt in dat het niet verboden is te reizen naar de voormalige Antillen. 

Koninklijk Huis/Facebook

Het bezoek staat in het teken van natuurbehoud en de effecten van de coronapandemie. Beatrix opent onder meer een onderwaterpark, helpt bij het uitzetten van de pas herstelde flamingo Oscar, krijgt uitleg over het kweken van koraallarven, en gaat langs bij een coronateststraat om te praten met zorgkundigen en vrijwilligers.

Deze week reikte de prinses nog de Jantje Beton Prijs uit aan Leiden dat daarmee uitgeroepen is tot meest speelvriendelijke gemeente van Nederland.

Beatrix is al tientallen jaren beschermvrouwe van Jantje Beton. Hier kent ze de prijs toe aan de stad Leiden.

Meest gelezen