vlnr: Pierre Liebaert, Maxim Storms, Charlotte Van den Broeck en Jean d'Amérique.

Schrijver Charlotte Van den Broeck en theatermaker Maxim Storms winnen eerste FintroPrijzen voor jonge kunstenaars

Schrijver en dichter Charlotte Van den Broeck, theatermaker Maxim Storms, fotograaf en schilder Pierre Liebaert en schrijver en dichter Jean d'Amérique zijn de winnaars van de eerste PrixFintroPrijzen. Het doel van deze nieuwe cultuurprijzen is jonge kunstenaars tussen 18 en 32 jaar te ondersteunen. In totaal wordt er een bedrag van 76.000 euro onder de winnaars en de andere laureaten verdeeld.

De nieuwe prijzen voor jonge kunstenaars zijn vanavond in Antwerpen uitgereikt tijdens een show die aan elkaar gepraat werd door stand-upcomedian Sérine Ayari. 

Premier Alexander De Croo (Open VLD) beklemtoonde in een videoboodschap hoe belangrijk kunst en cultuur zijn. "Kunst en cultuur brengt mensen bij elkaar. Investeren in jonge kunstenaars en artiesten, niet alleen financieel, maar ook met praktische ondersteuning, is meer dan ooit nodig. Daarom zijn deze nieuwe FintroPrijzen ook zo belangrijk." 

De nieuwe prijzen zijn uitgereikt in drie categorieën door verschillende jury's: het bewegende verhaal (film, theater en dans), het beeldend verhaal (schilderkunst, beeldhouwkunst en fotografie) en het geschreven verhaal (Nederlandstalige en Franstalige literatuur).

Het initiatief voor de prijzen kwam van misdaadauteur Toni Coppers, die het tijdens de coronacrisis belangrijker dan ooit vindt om jonge kunstenaars financieel en organisatorisch te ondersteunen. 

Nederlandstalige Literatuur: Charlotte Van den Broeck

Charlotte Van den Broeck ©Stefaan Temmerman

Tweede en derde prijs: Dominique De Groen en Jens Meijen.
Publieksprijs: Dominique De Groen.

Charlotte Van den Broeck verzorgde in oktober 2016 als jongste gastlandspreker de opening van de Frankfurter Buchmesse, samen met Arnon Grunberg.

In 2019 werd haar bundel "Nachtroer" bekroond met de Paul Snoekprijs. Haar prozadebuut "Waagstukken", dertien teksten over tragische architecten die uit het leven gestapt zijn, werd bekroond met de Confituur Boekhandelsprijs 2020 en haalde de shortlist van de Boekenbon Literatuurprijs 2020.

Wie met vragen zit over zelfdoding kan terecht op de Zelfmoordlijn, op het gratis nummer 1813, of op zelfmoordlijn1813.be. Nood aan een gesprek? Dan kan u 24/7 terecht bij Tele-Onthaal op het nummer 106. U kan ook chatten via www.tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

In 2021 verscheen haar nieuwste dichtbundel "Aarduitwrijvingen". Over die bundel sprak ze met Tom De Cock tijdens de Boekathon die begin deze maand werd uitgezonden vanop het Boekenfestival "Lees!" in Antwerpen. "Ik wilde een lang gedicht ("Aan de parkvijver") schrijven over wederzijdse toestemming en dat bleek heel moeilijk te zijn. Ik ga via het liefdesverhaal van twee roodwangschildpadden en ik heb als research dus veel gekeken naar schildpaddenseks: 

Videospeler inladen...

Franstalige Literatuur: Jean d'Amérique

Tweede en derde prijs: Charline Lambert en Marie Darah.
Publieksprijs: Aurélien Dony.

Jean d'Amérique is geboren in Haïti en pendelt tussen Parijs, Brussel en Port-au-Prince. Hij is romancier, dichter, toneelschrijver en slammer.

"Zijn intense poëzie, met een flamboyante, gevoelige en krachtige taal, beweegt zich op het kruispunt van verschillende literaire en artistieke stromingen", vindt de jury. 

Beluister een fragment: 

Zijn eerste theatertekst "Cathédrale des cochons" verscheen vorig jaar. En dit jaar kwam zijn debuutroman "Soleil à coudre" uit, waaruit je hier een fragment kan lezen

Film, Dans & Theater: Maxim Storms

Tweede en derde prijs: Anthony Nti en Ntela Hendrickx.
Publieksprijs: Anthony Nti.

Storms is acteur en theatermaker. In 2010 richtte hij met Katrien Valckenaers het gezelschap Ballet Dommage op. Volgens de jury zijn hun voorstellingen "absurd en bevreemdend zonder de relatie met de realiteit uit het oog te verliezen".

"In de herkenbare verhalen zit steeds een sprankje troost of hoop. Het zijn voorstellingen die tot buiten de grenzen van de theaterzaal gaan en waarbij de interactie met een breed publiek van kinderen en volwassenen steeds terugkomt."

Een impressie van het werk van Maxim Storms, bekijk de trailer van "Tribunal" (BRONKS/Ballet Dommage): 

Beeldende Kunst & Fotografie: Pierre Liebaert

© Nina Zaghian

Gedeelde tweede prijs: Kasper Bosmans en Arnaud Eubelen.
Publieksprijs: Laure Winants.

Nadat hij als fotograaf intiem en fragiel werk maakte, richtte Liebaert zich op de schilderkunst. "Zijn doeken zijn gelaagd en even intiem. Hij duikt in zijn schilderijen in het lichaam van de mens, in het lichaam van het schilderij, zelfs in het lichaam van de stad waarin het schilderij is ontstaan."

76.000 euro voor jonge kunstenaars

De PrixFintroPrijzen Supporting young artists verdelen jaarlijks 76.000 euro onder de jonge kunstenaars. Dat is een van de hoogste bedragen die in België ooit voor cultuurprijzen zijn samengebracht.  De winnaar in elke categorie krijgt 12.000 euro, de nummers twee en drie elk 2.000 euro. De winnaars van de verschillende publieksprijzen per categorie gaan naar huis met elk 3.000 euro.

Naast de geldprijzen krijgen de jonge kunstenaars en artiesten toegang tot een portfolio van artist-in-residence-plaatsen, schrijfresidenties en bekende kunstenaars als mentor.

Meest gelezen