Roken in station Mechelen voortaan ook op de perrons verboden

In het station van Mechelen mag je vanaf vandaag ook nergens meer roken op de perrons. Vanmorgen zijn de laatste asbakken weggehaald. Dat is een primeur in ons land. Het gaat om een proefproject in het kader van Generatie Rookvrij. De stad Mechelen werkte hiervoor samen met de NMBS en Kom Op Tegen Kanker. Op termijn wil de NMBS alle perrons in alle stations rookvrij maken.

In stations en op treinen is het al langer verboden om te roken. Op de perrons in open lucht mag het nog wel. Ook dat laatste is in het station van Mechelen nu verleden tijd. Nergens mag je er dus nog een sigaret opsteken.

"Het is een publieke plek, waar toch 20.000 mensen per dag samenkomen, op een beperkte plaats, op een beperkt perron", zegt gemeenteraadslid en toekomstig schepen Rina Rabau (Groen). Zij kwam op het idee. "Het is belangrijk voor de gezondheid om in een gezonde omgeving op de trein te kunnen wachten. Dit is gewoon een volgende stap in het rookvrij maken van onze samenleving."

De meeste van onze reizigers willen dat ook

Dimitri Temmerman, NMBS

Het gaat om een proefproject, maar op termijn wil de NMBS alle perrons in ons land rookvrij maken. In Frankrijk en Nederland is dat al het geval. 

"De meeste van onze reizigers willen dat ook", zegt Dimitri Temmerman van de NMBS. "Op overdekte perrons mocht je ook al niet meer roken. We willen dat die wetgeving uitgebreid wordt naar perrons in open lucht. Dat maakt het ook gewoon duidelijker. Dat is belangrijk voor de gezondheid van onze medewerkers en onze reizigers, maar ook voor de algemene netheid in het station. Als er niet meer mag gerookt worden, zullen er ook minder peuken op de perrons en tussen de sporen belanden."

Meest gelezen