"Stop geweld tegen vrouwen": hulplijn 1712 projecteert oproep op gebouwen in Vlaamse provinciehoofdsteden

De hulplijn 1712 projecteert vanavond een oproep om geweld tegen vrouwen te stoppen op de gevels van onder meer het Concertgebouw in Brugge en de Ghelamco-arena in Gent. Dat gebeurt op deze internationale dag tegen geweld op vrouwen.

Op het nummer 1712 kan iedereen intrafamiliaal geweld melden. Dat is elke vorm van fysiek, seksueel, psychisch of economisch geweld tussen (ex)partners, ouders, familieleden of vrienden.  Ook getuige zijn van geweld wordt beschouwd als een vorm van slachtofferschap. 

Het is belangrijk om het nummer 1712 te promoten, zegt Ann Vandenbroucke van de welzijnsdienst CAW Noord-West-Vlaanderen: "Dat speelt zich binnenkamers af, mensen komen daar moeilijk mee naar buiten.  Slachtoffers zoeken heel moeilijk hulp. Daarom is het belangrijk dat daar aandacht aan gegeven wordt. Er is een telefoonnummer en een chatlijn waar je terecht kan met vragen rond geweld en hulpverlening." 

Bel ook als buur, vriend of kennis naar 1712

Niet alleen slachtoffers aarzelen om contact op te nemen, maar ook buren, familieleden, kennissen, vrienden nemen geen contact, zegt Ann Vandenbroucke: "Dat ligt allemaal zeer gevoelig. Mensen willen zich niet moeien, ze willen niet verklikken. Maar als je weet dat er ergens geweld wordt gebruikt, is het beter om dit te melden." 

Sinds corona merken de CAW's dat er meer vragen zijn rond geweld. "We weten niet of het geweld op zich is toegenomen door corona, maar de mensen namen het afgelopen jaar meer contact op met ons. Er is meer vraag naar hulpverlening voor partnergeweld en dat is positief."

Meest gelezen