BEKIJK - Nieuwe documentaire over The Beatles biedt ongeziene blik achter de schermen

De driedelige documentaire “The Beatles: get back” van regisseur Peter Jackson biedt een blik achter de schermen van een van de meest iconische popgroepen van de vorige eeuw. Bijna acht uur lang ben je als kijker een vlieg op de muur in de studio’s waar The Beatles begin 1969 werken aan hun album “Let it be”. Peter Jackson kreeg toegang tot 60 uur beeldmateriaal en meer dan 150 minuten geluidsopnames die hij vakkundig liet oppoetsen. De documentaire is vanaf vandaag te zien op de streamingdienst Disney+. 

Alweer een trilogie

Peter Jackson heeft iets met trilogieën. Na de driedelige films "Lord of the Rings" en "The Hobbit" is er nu ook een driedelige documentaire rond The Beatles. Wat oorspronkelijk een documentaire film van 150 minuten moest worden, verdriedubbelde zowat in omvang. 

In "The Beatles: get back" schept Jackson geen fantasiewereld, maar toont hij de onversneden realiteit van hoe het is om als groep op een maand tijd een nieuw album te schrijven en op te nemen. Hij wil de Beatles laten zien zoals ze echt zijn. Scheldwoorden zijn niet weggeknipt en er wordt duchtig gerookt. Toch blijft het allemaal erg beschaafd en heeft het weinig te maken met de realityshows rond muzieksterren, zoals we die ondertussen gewoon zijn.

Bekijk hier een korte montage gemaakt door Peter Jackson die het gevoel van de documentaire probeert te vatten:

Videospeler inladen...

Geen docu over split

Met zijn documentaire herschrijft Jackson de geschiedenis van The Beatles. Veel Beatlesfans hebben nare herinneringen aan de documentaire film "Let it be" die uitkwam net na de split van de groep in 1970. Zowel John Lennon als George Harrison lieten zich negatief uit over de opnamesessies en daardoor dacht het publiek dat ze naar het uiteenvallen van een groep zaten te kijken.

Peter Jackson put uit hetzelfde materiaal, maar komt met een heel ander, volgens hem veel getrouwer, verhaal. Hoewel de spanningen tussen de groepsleden soms hoog oplopen en George Harrison er effectief even de brui aan geeft, primeert vooral het plezier, de creativiteit en de kameraadschap. The Beatles zijn hier gewone jongens die jammen, gekscheren en kibbelen. 

Niet alleen de hits van het album "Let it be" passeren de revue, maar ook tal van covers en nummers die later nog zouden verschijnen op het album "Abbey road" en soloalbums.

Bekijk hier een versie van "Don't let me down". Het nummer haalde het album "Let it be" niet, maar verscheen als B-kant van de single "Get back":

Videospeler inladen...

En wat met Yoko Ono?

In 1969 zijn Yoko Ono en John Lennon al onafscheidelijk. Ono wordt vaak gezien als een van de oorzaken van de breuk tussen de Beatles, maar de documentaire geeft hier een genuanceerder beeld. Ze zit weliswaar continu aan de zijde van Lennon, maar ze komt heel weinig tussen beide. Meestal is ze aan het lezen of aan het breien. Paul McCartney legt op een gegeven moment uit dat ze daar enkel is omdat ze John graag ziet. 

Ook Linda Eastman die in 1969 trouwt met McCartney komt langs in de studio en brengt soms haar dochtertje Heather mee. Daarnaast zien we onder meer producer George Martin, toetsenist Billy Preston en Rolling Stone Mick Jagger.  

Bekijk hier het gesprek over de nieuwe documentaire met The Beatles-kenner Joost Zwegers van Novastar:

Videospeler inladen...

Concert op het dak

De hele documentaire lang praten The Beatles over waar ze graag een concert zouden geven. De groep stopte in 1967 met optreden en legde zich toen vooral toe op studiowerk. Maar nu wil de groep onder leiding van McCartney terug naar de roots: minder experimenteren en weer meer rock-'n-roll. Allerlei locaties passeren de revue, zoals het Palladium in New York, de piramides van Gizeh in Egypte en een amfitheater in Libië.

Uiteindelijk kruipen ze op het dak van de Apple Studio's, waar ze aan het opnemen zijn en geven daar een onaangekondigd concert dat na ongeveer 40 minuten wordt stilgelegd door de politie. In de documentaire is voor het eerst het integrale concert te zien. Een historisch moment, want het is de allerlaatste keer dat de groep live voor publiek optreedt.

Bekijk hier een fragment van het concert op het dak van de Apple Studio's:

Videospeler inladen...

Technisch huzarenstukje

De documentaire is erg levendig en dat heeft alles te maken met de beelden die vakkundig gerestaureerd werden. De meeste filmspoelen lagen al meer dan 50 jaar in de kluizen van Apple Corps, het bedrijf dat de creatieve en zakelijke belangen van The Beatles behartigt. 

Jackson gaf ze een nieuwe glans in samenwerking met het bedrijf dat ook de beelden oppoetste voor zijn film "They shall not grow old", over de Eerste Wereldoorlog. Die film was baanbrekend, omdat beelden van honderd jaar oud frame voor frame ingekleurd werden. 

Voor het Beatles-project nam de restauratie van het beeldmateriaal 4 jaar in beslag. Ook de klank werd stevig aangepakt. Heel wat gesprekken tussen de Beatles waren niet te volgen, omdat ze vaak tegelijk praten én muziek maken. Via nieuwe technieken konden de gesprekken van de muziek gescheiden worden en zo doken als vanzelf verschillende verhaallijnen op. Op die manier slaagt Jackson erin om de Beatles zelf het verhaal te laten vertellen. De context wordt gegeven in tekst op beeld, zonder vertelstem.

Vanavond gaat het eerste deel van de documentaire in première op Disney+, morgen volgt dan het tweede deel en overmorgen het derde. Elke aflevering duurt ruim 2 uur.

Meest gelezen