foto: Hita

Twee aardlagen met warm water ontdekt in Lommel, bron van duurzame warmte voor bedrijven en woonwijken

In Lommel zit warm water in twee aardlagen en dat is geschikt om bijvoorbeeld grote bedrijven of woonwijken te verwarmen. Dat blijkt uit een nieuw uitgebreid onderzoek van de ondergrond in de buurt van Maatheide door het bedrijf Hita. 

In augustus is in Lommel een nieuw en gedetailleerd trilonderzoek uitgevoerd, om de verschillende lagen in de ondergrond in kaart te brengen. Het bedrijf Hita wou nagaan op welke diepte er warm water te vinden is, met het oog op de bouw van een of meerdere geothermiecentrales. Die kunnen warm water oppompen zodat het gebruikt kan worden om bedrijven of gebouwen te verwarmen. 

De resultaten zijn beter dan verwacht, zegt Geert De Meyer van Hita: "Op een diepte van 1,1 en 1,6 kilometer hebben we een zandsteenlaag van zo'n 500 meter gevonden, met water van zo'n 50 tot 65 graden. En op een diepte van 4 kilometer zit een kolenkalklaag met water van zo'n 150 graden. Die laag is door de diepte moeilijker aan te boren maar door de hogere temperaturen kan die toch interessant zijn." 

De prijzen voor gas en elektriciteit rijzen de pan uit, dat maakt aardwarmte extra interessant

Hita gaat nu onderzoeken of er in Lommel vraag is naar warmte. Het bedrijf denkt dan in eerste instantie aan de bedrijven op de industrieterreinen Maatheide en Kristalpark. "Waar zit de grote warmtevraag? Hoe zit de ruimtelijke planning in elkaar? Zo kunnen we bepalen welke locatie of locaties interessant kunnen zijn." Hita hoopt ook op steun van de Vlaamse overheid. 

In Mol heeft de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO) enkele jaren geleden al zo'n centrale gebouwd. In het verleden zijn daardoor enkele lichte aardbevingen opgewekt. Maar door de ondergrond heel gedetailleerd in kaart te brengen, denkt Hita dat die problemen voorkomen kunnen worden. "De centrale in Mol was ook echt een onderzoeksproject om na te gaan of geothermie mogelijk is en om te weten waar je allemaal rekening mee moet houden", gaat De Meyer verder. "Door met 3D-modellen van de ondergrond te werken, zullen we niet blind boren."

Schepen van Milieu Joris Mertens (CD&V) wil nu bekijken wat de mogelijkheden zijn in Lommel. "Dat er niet 1 maar 2 lagen met warm water zijn, vergroot de mogelijkheden", klinkt het. 

Meest gelezen