De Israëlische minister van Defensie Benny Gantz tijdens een bezoek aan Rabat.
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Israël en Marokko ondertekenen veiligheidsakkoord

Israël en Marokko willen in de toekomst samenwerken op het vlak van defensie. Daarover hebben de Israëlische minister van Defensie Benny Gantz en zijn Marokkaanse tegenhanger Abdellatif Loudiyi vandaag in de Marokkaanse hoofdstad Rabat een intentieverklaring ondertekend.

Gantz had het over een "belangrijke ontwikkeling". De betrekkingen tussen Israël en Marokko moeten verder worden versterkt, zei hij. Volgens het Israëlische ministerie van Defensie wordt er gestreefd naar nauwe samenwerking op het gebied van onder meer inlichtingen en militaire industrie en opleiding.

Voor zijn vertrek uit Tel Aviv dinsdagavond had Gantz het over "een belangrijke reis naar Marokko die een historisch tintje heeft, omdat het om het eerste formele bezoek gaat van een (Israëlische, red.) minister van Defensie aan dit land". Tijdens de 48 uur durende reis zal Gantz woensdag ook een ontmoeting hebben met de Marokkaanse minister van Buitenlandse Zaken, Nasser Bourita. 

Israël en Marokko waren eind vorig jaar overeengekomen om de diplomatieke betrekkingen te hervatten. Marokko volgde daarmee de Verenigde Arabische Emiraten, Bahrein en Soedan, die na bemiddeling van de toenmalige Amerikaanse president Donald Trump hadden ingestemd met akkoorden over de normalisatie van de betrekkingen met Israël. 

In ruil daarvoor beloofde Trump dat hij de aanspraken van Marokko op de Westelijke Sahara zou erkennen. Ook huidig minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken herhaalde maandag bij een ontmoeting met zijn ambtsgenoot Bourita de krachtige steun van de Verenigde Staten in die kwestie.

Meest gelezen