Radio 2

Vierde coronagolf treft ook kinderopvang hard, in een week tijd meer dan 300 crèches deels of helemaal gesloten

De kinderopvang moet zich steeds meer herorganiseren of zelfs sluiten door de vele coronabesmettingen, zowel bij de kinderen als de begeleiders. Kind en Gezin kreeg afgelopen week 499 meldingen over coronabesmettingen of hoogrisicocontacten binnen vanuit de kinderopvang. Ruim 4 procent van de 6.424 locaties in Vlaanderen is dicht. De situatie is vergelijkbaar met de piek van de tweede golf in oktober 2020.

Kind en Gezin heeft in de coronacrisis een telefoonnummer in het leven geroepen waar kinderopvanginitiatieven met hun vragen over coronabesmettingen of hoog risicocontacten terechtkunnen. Afgelopen week kwamen daar 499 meldingen binnen, een stuk meer dan de 354 van de week daarvoor. 

Die meldingen leidden tot een gedeeltelijke sluiting van 50 opvanglocaties en de volledige sluiting van 266 locaties. Van die volledig gesloten opvanginitiatieven ging het om 175 onthaalgezinnen, 73 crèches en 3 buitenschoolse opvangplekken. In totaal leidden die oproepen dus in meer dan de helft van de gevallen tot een (gedeeltelijke) sluiting van de opvang.

De situatie is nu heel vergelijkbaar met de piek van de tweede golf

Nele Wouters, Kind en Gezin

Daar komt nog bij dat er al opvang dicht was als gevolg van meldingen van de week daarvoor. Op die manier is vandaag ruim 4 procent van de totale opvanglocaties dicht. "Dat zijn zware cijfers", zegt Nele Wouters, woordvoerder van Kind en Gezin. "We blijven de situatie opvolgen. We zien dat de stijging van de cijfers gelijke tred houdt met de rest van de samenleving, ook daar zien we dat het aantal besmettingen en hoogrisicocontacten toeneemt. Corona is absoluut terug tussen de mensen. De kinderen in de kinderopvang hebben broertjes en zusjes, ouders die mogelijk hoogrisicocontacten hebben. Ook kinderbegeleiders hebben hun eigen gezin en contacten, dus ja, corona zit echt terug in de samenleving en dus ook in de kinderopvang. " 

"De situatie is nu heel vergelijkbaar met de piek van de tweede golf", zegt Wouters. "We zijn wat bezorgd, we volgen het goed op en we proberen de kinderopvang zo goed mogelijk bij te staan bij al hun vragen over wat er nu precies moet gebeuren."

Bij Helan Kinderopvang dat 51 kinderopvanglocaties heeft, kunnen ze ervan meespreken. "Helaas volgen wij de trend, een 250-tal ouders kregen zondag de boodschap dat we maandag niet openen", zegt directeur van Helan Filip Standaert. "Dat is geen leuke boodschap om ouders te vragen hun kind te komen halen en dat de opvang 2 à 3 dagen gesloten blijft tot testresultaten bekend zijn. 6 kinderdagverblijven en 2 onthaalouders hebben wij moeten sluiten."

Beluister hieronder het volledige gesprek met Filip Standaert uit "De Ochtend" op Radio 1.

Voorrang bij vaccinatie

"Veelal gaat het om besmettingen bij werknemers, die zijn er dan sowieso een tijdje uit, maar we moeten dan nog wachten tot we de resultaten hebben van de niet-besmette medewerkers en dat duurt dan 2 à 3 dagen wegens de grote drukte in de testcentra", gaat Standaert verder. "Het is natuurlijk vervelend voor de ouders dat we niet onmiddellijk een juiste datum kunnen zeggen wanneer we opnieuw kunnen openen."  

Het idee om ook kinderbegeleiders, net zoals zorgpersoneel voorrang te geven bij vaccinatie en binnenkort ook bij de boosterprik, vindt Standaert een goed idee, het zou volgens hem kunnen helpen om de kinderopvang sneller weer te kunnen openen.

Knelpuntberoep

Los van corona kampt de kinderopvang al langer met een tekort aan personeel. Dat wordt in een situatie als die van vandaag erg zichtbaar. "Nauwelijks 1 op de 5 studenten kinderzorg stroomt effectief door naar de kinderopvang", zegt Standaert daarover. "De rest gaat aan de slag in de horeca of de retail of studeert verder. Dat is te verklaren door de hoge werkdruk en bijkomend de lage verloning. Op die manier is het beroep zeer weinig aantrekkelijk en in deze tijden wordt dat des te zichtbaarder."

Ook Kind en Gezin erkent dat er een tekort aan personeel is in de kinderopvang en spreekt van een knelpuntberoep. "We moeten als samenleving ons best doen om het beroep van kinderbegeleider te herbekijken zodat het een job wordt die aantrekkelijk is", zegt Wouters. "Het gaat dan over de verloning en de werkdruk. We moeten kijken wat er kan gedaan worden om de job interessanter te maken waardoor het geen knelpuntberoep meer is." 

Meest gelezen