Illustra'lies

Winter in Kortrijk moet weer wat hoop brengen bij de mensen

De stad Kortrijk verhoogt het budget van ‘Winter in Kortrijk’ met de helft om het evenement op een coronaveilige manier te kunnen organiseren. “Breng je Covid Safe Ticket (CST) mee en je mondmasker, wij zorgen dan voor genoeg sfeer en traditionele kerstactiviteiten”, zegt burgemeester Ruth Vandenberghe (Team Burgemeester). “We doen er alles aan om de bevolking toch nog een lichtpuntje te geven in deze donkere periode.”

Winter in Kortrijk niet organiseren, is geen optie voor Kortrijk. “Vorig jaar lieten de omstandigheden het niet toe, maar deze keer wil de federale regering zoveel mogelijk activiteiten laten doorgaan”, zegt burgemeester Vandenberghe. “Kortrijk kiest daar ook voor: tussen 9 december en 9 januari moet Winter in Kortrijk een evenement worden waar iedereen zijn zorgen een beetje kan vergeten. Maar de belangrijkste boodschap is dat het coronaveilig moet gebeuren. En dat mag iets extra kosten, 50.000 euro bovenop het normale budget van 106.000 euro.” 

6 hotspots

Op zaterdag 27 november om 17.50u worden 1,4 miljoen led-lichtjes aangestoken die de stad de feeërieke sfeer moet geven die past bij een kerst- en eindejaarsfeer. De verlichting komt in en tussen de zes hotspots waar de activiteiten worden georganiseerd. Op het Schouwburgplein komt er een ijspiste (de grootste ooit in Kortrijk), op de Grote Markt wordt kerstfoor gehouden met 14 foorkramen, in het Begijnhof worden de standjes van de kerstmarkt geplaatst met een speeldorp en doolhof voor de kinderen. Live optredens en DJ-sets worden geconcentreerd op Sint-Maartenskerkhof en op het Jozef Vandaleplein kan je een bezoekje brengen aan het huis van de kerstman. “We hebben er voor gezorgd dat we eenvoudig kunnen controleren op CST en mondmasker. Tussen de verschillende locaties worden looplijnen en wandelpaden aangebracht en stewards scannen de covidpass aan de ingang van elke locatie.”

Radio 2

Koopzondagen

Kortrijk wil haar naam als winkelstad hoog houden en gaat voor drie koopzondagen tijdens Winter in Kortrijk. Op zondag 12, 19 en 26 december blijven de winkels open. Een supershopping op 19 december en extra animatie in de binnenstad moet het nog interessanter maken voor bezoekers. “Andere evenementen die in die periode worden georganiseerd, zullen stuk voor stuk bekeken worden op haalbaarheid en veiligheid, maar met die oefening zijn we nu bezig”, zegt Ruth Vandenberghe. “Het belangrijkste is dat we een boodschap van hoop geven aan de bevolking en dat we ondanks corona er toch nog mooie eindejaarfeesten van kunnen maken!”

Meest gelezen