Radio 2

Wuivende krabben van Panamarenko zijn na 6 jaar terug in Knokke-Heist

De wuivende krabben van de Antwerpse kunstenaar Panamarenko werden gisteren in het Zegemeer in Knokke-Heist teruggeplaatst. Het kunstwerk is terug na een grondige herstelling. Begin volgend jaar volgt de officiële inhuldiging.

De wuivende krabben dobberen na 6 jaar afwezigheid terug op het Zegemeer in Knokke-Heist. Het laatste kunstwerk van Panamarenko werd grondig gerenoveerd. Dat kostte zo’n 200.000 euro. Opvallend: het was burgemeester Leopold Lippens die het dossier nog net voor zijn overlijden uit het slop trok. “Hij erkende de culturele waarde van het kunstwerk voor de gemeente”, zegt schepen Annie Vandenbussche (Gemeentebelangen).

Krabben hielden niet van guur weer

In 2011 werden de krabben feestelijk ingehuldigd op het Zegemeer. Het was het laatste kunstwerk van Panamarenko (Henri Van Herwegen) die stierf in 2019. Het kunstwerk bleek niet bestand te zijn tegen de wind, het opwaaiende zand en het zout aan zee. De installatie kwam tijdens een storm zelfs los en zonk.  De metalen bollen en de krabben werden daarom na 4 jaar weggehaald en opgeborgen in een loods van de technische dienst. 

Het dossier had heel wat voeten in de aarde omdat het kunstwerk eigendom is van privé-eigenaars, maar wel op openbaar domein ligt. Uiteindelijk slaagde burgemeester Leopold Lippens erin om het dossier rond te krijgen. Het werd gerenoveerd, de helft betaalde de gemeente, de andere helft de eigenaars zelf. 

Grootste werk van Panamarenko dat buitenstaat. Het moet wel nog eerste storm doorstaan

Schepen Annie Vandenbussche

Begin februari worden de krabben voor de tweede keer officieel ingehuldigd. “De krabben moeten wel nog bewijzen dat ze de eerste storm doorstaan. Dat het kunstwerk opnieuw te bewonderen valt, is een prachtige zaak voor Knokke-Heist. Dit is trouwens het grootste werk van Panamarenko dat in de buitenlucht staat”, geeft schepen Vandenbussche nog mee.

Meest gelezen