foto: Radio 2

Zonhoven gaat Roosterbeek in het centrum opnieuw openleggen: "We moeten meegaan met de tijd" 

De gemeente Zonhoven gaat de zone tussen de kerk, het gemeentehuis en het Kioskplein groener maken. De weg tussen de kerk en het gemeentehuis zal verdwijnen, in de plaats komt er meer groen en de Roosterbeek zal weer blootgelegd worden. 

Het centrum van Zonhoven gaat er over enkele jaren helemaal anders uitzien, voorspelt burgemeester Johny De Raeve (Open VLD). "In de jaren '60 is in Zonhoven gekozen voor veel beton, voor veel verharding. Maar we moeten meegaan met de tijd en ontharden. Dit plan past in een hele visie van ontharding en vergroening om de klimaatopwarming tegen de gaan." 

Meer groen en dat blauwe water, dat trekt de mensen aan

Johny De Raeve, burgemeester Zonhoven

De bekende kiosk op het plein zal ook verdwijnen. "Dat past niet meer in de plannen van een nieuwe moderne zone. We willen een mooi uitzicht vanop het Kerkplein, in de plaats gaan er fonteinen komen." 

Het blootleggen van de Roosterbeek moet nieuwe wateroverlast in het centrum van Zonhoven helpen voorkomen. "Tot nu toe was het water ingekokerd, in de toekomst zal het water meer plaats krijgen. En heeft men minder last van wateroverlast." En ook voor de wekelijkse markt zal er nog plaats zijn, verzekert de burgemeester. "We gaan een nieuw plan uittekenen voor de kramen, rond de kerk en het gemeentehuis. Maar de wekelijkse markt in het centrum zal blijven."

Meest gelezen