Wereldberoemde "Afghan girl", bekend van iconische foto op cover National Geographic, naar Italië geëvacueerd

Sharbat Gula, de Afghaanse vrouw met de groene ogen die als meisje wereldberoemd werd door een iconische cover van National Geographic, is vanuit Afghanistan geëvacueerd naar Italië. Dat heeft de Italiaanse regering bekendgemaakt. Het is niet de eerste keer dat ze haar vaderland ontvlucht. Dat moest ze als kind ook al doen, waarna ze als "meisje met de groene ogen" een symbool werd voor vluchtelingen en voor de jarenlange oorlogen in haar thuisland.

Sharbat Gula, nu een vrouw van 49, is met haar kinderen aangekomen in Rome. Ze is een van de Afghanen die na de machtsovername van de taliban in augustus hadden aangegeven dat ze geëvacueerd wilden worden. De regering van Mario Draghi zegt haar te zullen helpen bij haar integratie in Italië.

Voor Sharbat Gula is het niet de eerste keer dat ze haar vaderland Afghanistan verlaat. De eerste keer gebeurde dat aan het begin van de jaren 1980, nadat ze wees was geworden na de inval van de Sovjet-Unie in Afghanistan. Met haar grootmoeder, broertjes en zusje vluchtte ze te voet de grens over, naar Pakistan. Net als vele duizenden andere Afghanen. 

Het was in een vluchtelingenkamp in Pakistan dat de Amerikaanse fotograaf Steve McCurry haar voor zijn lens haalde. Met haar indringende groene ogen sierde ze in 1985 als "Afghan girl" de cover van National Geographic en werd ze een symbool voor het lot van de Afghanen die leden onder een land in oorlog. 

De originele foto van "Afghan girl" Sharhat Gula die op de cover van National Geographic verscheen.
Xinhua News Agency

De identiteit van het "meisje met de groene ogen" bleef lang onbekend, tot Steve McCurry haar opspoorde in 2002, kort na de val van de taliban. Hij vond haar in het afgelegen berggebied tussen Pakistan en Afghanistan. Ze was intussen een vrouw van 30, moeder van drie dochters, die ze meer scholing toewenste dan ze zelf had gekregen. De foto uit 1985 herinnerde ze zich heel goed: het was de eerste keer in haar leven dat ze gefotografeerd werd. McCurry fotografeerde Sharbat Gula opnieuw, en ook dat tweede portret stond op de cover van National Geographic. 

Sharbat Gula in 2016
2016 Anadolu Agency

Sinds haar identiteit bekend is, is Sharbat Gula nog meer in het nieuws geweest. In 2016 werd ze in Pakistan opgepakt omdat ze een valse identiteitskaart had gebruikt. Ze werd twee weken lang opgesloten. Ook fotograaf Steve McCurry bracht de zaak van "het meisje met de groene ogen" toen in de aandacht, waarna die voor Afghanistan uitgroeide tot een kwestie van nationaal belang. 

De voormalige regering van Ashraf Ghani stelde alles in het werk om haar en haar gezin "terug naar huis te halen". Bij haar terugkeer werd ze ontvangen in het presidentiële paleis en ze kreeg van de regering zowaar de sleutels van een appartement aangeboden, wat van haar een van de 17 procent Afghaanse vrouwen maakte die een huis op hun eigen naam hebben staan. 

Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Maar dat huis, en die thuis, is ze nu dus weer kwijt na de val van de Afghaanse regering, en de vlucht van president Ghani. Opnieuw zag  Sharbat Gula zich gedwongen te vertrekken uit Afghanistan. Meteen na de machtsovername door de taliban raakte ze niet weg, maar ngo's ijverden voor haar evacuatie en nu moet ze dus een nieuwe toekomst zoeken in Italië. 

Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen