HANS PUT

Brandweerofficier Coenen schrijft boek over dodelijke brand in Beringen: “Wat heb ik fout gedaan” 

In een verlaten winkelpand op de Koolmijnlaan in Beringen-Mijn breekt op zondag 11 augustus 2019 brand uit. Brandweerofficier Marc Coenen vraagt drie collega's het gebouw binnen te gaan om mogelijke bijkomende brandhaarden op te sporen. Twee van hen zullen in de brand omkomen. In zijn boek "Wat heb ik fout gedaan" vraagt Coenen zich af waarom de brand zo dramatisch eindigde. 

Nu meer dan twee jaar na de dramatische brand in Beringen spookt nog altijd één vraag door het hoofd van brandweerofficier Marc Coenen: "Hoe is die interventie op 11 augustus zo dramatisch kunnen eindigen?". En die vraag stelt hij zich ook in zijn boek "Wat heb ik fout gedaan". 

Schuldvraag

Om een antwoord te vinden op zijn vraag, heeft Coenen in de maanden na de dodelijke brand geschriften van wetenschapsfilosofen, historici, genetici, moleculaire neurobiologen, gedragsbiologen en psychologen gelezen. Hij hoopte bij hen een antwoord te vinden op zijn vraag waarom de interventie zo dramatisch is geëindigd. 

Werking van het brein

Coenen kwam tot de conclusie dat wat is gebeurd, te maken heeft met hoe ons brein werkt. Zijn boek "Wat heb ik fout gedaan" geeft een zicht op de werking van het brein in normale omstandigheden en onder tijdsdruk.  Het maakt duidelijk hoe we voortgaan op onze eerste indruk. Van daaruit stellen we een strategie op en sluiten we andere mogelijkheden uit. 

Onze gedragingen, gedachten en gevoelens worden meer vanuit het onbewuste gestuurd dan je op het eerste gezicht zou denken

"Niet alleen bij interventies van hulpdiensten, maar ook in het leven van alledag worden gedragingen, gedachten en gevoelens meer vanuit het onbewuste gestuurd dan je op het eerste gezicht zou denken", zegt Coenen in zijn boek. "Het is iets waar we allemaal wel eens mee te maken krijgen."

Meest gelezen