Burgemeester Maastricht pleit voor korte maar harde lockdown in Nederland: "Anders zal de situatie niet verbeteren"

De burgemeester van Maastricht pleit voor een korte maar harde lockdown in Nederland. Volgens Anne Marie Pen-te Strake, die ook voorzitter is van de Veiligheidsregio Limburg-Zuid, is dat absoluut nodig om het hoge aantal corona besmettingen naar beneden te krijgen. "Want we laten het toch maar een beetje lopen met de maatregelen", zei ze bij de collega's van de Nederlandse regionale omroep L1.

Een korte maar strenge lockdown van enkele weken, dat is volgens de burgemeester van Maastricht momenteel de enige oplossing om uit de huidige Nederlandse coronasituatie te geraken. Nederland kleurt momenteel volledig donkerrood op de Europese kaart. Gisteren hebben zo'n 24.000 Nederlanders een positieve coronatest afgelegd.  Nederlands-Limburg blijft intussen de grootste brandhaard van Nederland als het gaat om coronagevallen. Uit de besmettingscijfers blijkt bovendien dat Nederlands-Limburg ook één van de grootste brandhaarden van West-Europa is. 

Maatregelen voor Black Friday in Maastricht

Maastricht heeft ook maatregelen genomen voor het koopevenement Black Friday van morgen. Zo zal er opnieuw een circulatieplan voor voetgangers zijn, koopjesjagers worden via grote informatieborden opgeroepen om het veilig te houden en er komt verhoogd toezicht in het centrum van Maastricht. 

(Lees verder onder de foto)

"Na de lockdown moet, vind ik, de 2G-maatregel ingevoerd worden", zegt de burgemeester van Maastricht. "Alleen mensen die gevaccineerd of genezen zijn zouden dan toegang moeten krijgen tot bijvoorbeeld evenementen of horeca."

Ik vind het echt onrechtvaardig dat een kleine minderheid bepaalt hoe een grote meerderheid zich moet gedragen

Annemarie Pen-te Strake, burgemeester Maastricht

"Ik snap niet waarom we niet zeggen: met de 2G-regel mogen in ieder geval diegenen die het veilig kunnen doen wél activiteiten doen, en de anderen die het niet veilig kunnen doen niet, zegt de burgemeester. "Ik vind dat vrij logisch. Het is in ieder geval onrechtvaardig dat een kleine groep niet-gevaccineerden kan bepalen wat gevaccineerden wel of niet mogen doen."

Meest gelezen