Videospeler inladen...

Coronablog - Vooruit-voorzitter Rousseau: "Bubbelsysteem niet op tafel", Britse inreisbeperkingen wegens nieuwe variant 

Het Overlegcomité komt morgenochtend vervroegd bijeen om nieuwe coronamaatregelen te bespreken. Die moeten de vierde coronagolf indijken. Vooruit-voorzitter Conner Rousseau zegt dat de "bubbels" van weleer niet op de tafel liggen. Mogelijk worden er extra maatregelen getroffen voor de evenementensector, in het nachtleven en in de horeca. Intussen is een nieuwe virusvariant opgedoken in Zuid-Afrika. Uit voorzorg voert het Verenigd Koninkrijk reisbeperkingen in voor reizigers uit zes landen.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Bovenaan onze coronablog pinnen we de belangrijkste berichten vast. Daaronder vind je de meest recente updates.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Vooruit-voorzitter Rousseau: “Bubbelsysteem ligt niet op tafel”

Een bubbelsysteem, zoals we dat in het verleden hebben gekend, ligt voorlopig niet op de tafel. Dat heeft Vooruit-voorzitter Conner Rousseau gezegd in “De afspraak”. Rousseau levert met zijn partij federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke en zei op die manier te weten wat er speelt, op de vooravond van het Overlegcomité. 

“Op dit moment ligt er niet weer een soort van bubbelsysteem op tafel. Je kan dat ook moeilijk controleren”, zei Rousseau op tv. Wel zal aanbevolen worden om niet met veel personen thuis samen te komen, maar verder dan dat zal het niet gaan. 

Bekijk hier de passage waarin Rousseau zegt dat de bubbels geen comeback gaan maken:

Videospeler inladen...

Omdat hij net als zovelen nog niet eerder heeft meegemaakt dat er zoveel zoveel mensen in zijn omgeving besmet zijn met het coronavirus, ziet Rousseau dat velen vanzelf wel al wat voorzichtiger worden.

Rousseau maakt er zich hard voor dat de scholen moeten open blijven: “Het laatste wat ik wil is dat we jongeren weer binnen gaan houden.” Ook het hele land weer op slot doen, is volgens Rousseau niet realistisch, omdat velen simpelweg moeten gaan werken en dus ook niet zomaar opvang kunnen regelen voor hun kinderen. “Een echte lockdown zal het niet zijn”, zo zei de sociaal-democratische partijvoorzitter.

Naar verwachting zal het Overlegcomité morgen bijkomende maatregelen nemen om de vierde coronagolf in te dijken, dus “er zullen een aantal dingen moeten sneuvelen”, geeft Rousseau toe. “Maar als er een aantal zaken, zoals het nachtleven, moeten sneuvelen, vind ik dat we steunmaatregelen moeten geven, want er zijn zijn sectoren die het echt al zwaar hebben.”

Bekijk hier de volledige vooruitblik op het Overlegcomité uit "De afspraak", met Nieuwsblad-hoofdredacteur Liesbeth Van Impe, Vooruit-voorzitter Conner Rousseau en advocaat Christine Mussche:

Videospeler inladen...

Britse inreisbeperkingen voor zes Afrikaanse landen wegens nieuwe virusvariant

Wegens een nieuwe variant van het coronavirus legt het Verenigd Koninkrijk reisbeperkingen op aan reizigers die uit zes Afrikaanse landen komen. Wie uit één van die landen aankomt in het VK zal in quantaine moeten gaan. Vluchten uit deze landen worden opgeschort. Dat heeft de Britse minister van Volksgezondheid via Twitter laten weten.

Javid schrijft dat het Britse ministerie van Volksgezondheid de nieuwe variant onderzoekt, dat er meer gegevens nodig zijn en dat er nu dus al voorzorgsmaatregelen worden genomen. 

De nieuwe virusvariant, met de wetenschappelijke naam B.1.1.529, baart wetenschappers zorgen omdat die sterk afwijkt van andere varianten. Er zijn daarom zorgen dat de huidige vaccins er minder goed tegen werken.

Op dit moment zijn er nog maar 59 gevallen bevestigd in Zuid-Afrika, buurland Botswana en Hongkong (bij iemand die uit Zuid-Afrika op reis was geweest). 

Uit voorzorg heeft het Verenigd Koninkrijk alle vluchten uit Zuid-Afrika, Namibië, Zimbabwe, Botswana, Lesotho en Swaziland opgeschort.

Experten van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vergaderen morgen over de situatie. B.1.1.529 is de meest recente in de lijst van varianten die de WHO bijhoudt.   

Portugal voert opnieuw coronamaatregelen in

Portugal voert wegens het toenemende aantal nieuwe besmettingen opnieuw coronamaatregelen in. Het land heeft een van de hoogste vaccinatiegraden ter wereld en had veel maatregelen geschrapt. Zo'n 87 procent van de Portugezen is volledig gevaccineerd.

Volgens de maatregelen, die op 1 december ingaan en die premier Antonio Costa vandaag aankondigde, moet iedereen die per vliegtuig het land binnenkomt een negatieve coronatest kunnen voorleggen, dus ook gevaccineerde reizigers. Luchtvaartmaatschappijen die mensen meenemen zonder geldig testbewijs kunnen een boete krijgen van 20.000 euro per passagier en een schorsing van hun vlieglicentie.

Voor horecabezoek is een coronapas verplicht, telewerk wordt aangeraden en op veel plaatsen binnen is het weer verplicht om een mondmasker te dragen.  

Om een eventuele toename van besmettingen na de feestdagen in te dammen, moeten Portugezen in de eerste week van het nieuwe jaar verplicht thuiswerken. De schoolvakantie wordt verlengd, cafés en discotheken gaan dicht.

NSZ vraagt Overlegcomité om geen sectoren te sluiten

"Raken aan de economie zal zorgen voor een economisch bloedbad", zo waarschuwt het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ), aan de vooravond van de vervroegde bijeenkomst van het Overlegcomité over mogelijke strengere coronamaatregelen. Het NSZ pleit ervoor om geen sectoren te sluiten.

De ondernemersorganisatie roept de overheden op om concrete plannen te maken om de broeihaarden van het coronavirus aan te pakken en niet-gevaccineerden te overtuigen om toch een coronaprik te laten zetten.

Maar raken aan sectoren is voor het NSZ geen goed idee. "Zelfstandigen hebben al genoeg moeten bloeden en betalen zonder enig bewijs dat sectoren sluiten een effect heeft op de  de coronabesmettingen", klinkt het. "December is voor velen onder hen dé maand van het jaar qua omzet. Dit beperken door opnieuw strengere maatregelen in te voeren  zou een nieuwe ramp betekenen."

Ook maatregelen als shoppen op afspraak, horecazaken een avondsluiting opleggen of kerstmarkten verbieden, zijn volgens het NSZ geen goede maatregelen. "Want dan gaan de consumenten elders binnen samenhokken."

Comeos: "Horeca en catering hebben dringend nieuwe overheidssteun nodig"

De omzet van de horecasector en de cateraars ligt nu, tijdens de vierde coronagolf, 40 tot 50 procent lager dan voor de uitbraak van het virus. Ze hebben dringend nieuwe overheidssteun nodig, zo betoogt handelsfederatie Comeos.

De meeste zaken zijn open, maar dat is voor hen niet altijd economisch rendabel, klinkt het. Bovendien moeten ze in december de eindejaarspremie uitbetalen, een kost van 250 miljoen euro voor de hele sector. 

Comeos vraagt dan ook dat de overheid opnieuw bijspringt, net als vorig jaar. Zo zou de overheid tussenkomen in de eindejaarspremie voor de periodes van tijdelijke werkloosheid, de periodes van activiteit zouden door de bedrijven zelf gedragen worden. En Comeos vraagt ook om de tijdelijke werkloosheid in het kader van corona te verlengen tot het eerste kwartaal van 2022, minstens voor de horeca.

"De sector zit al bijna twee jaar op het tandvlees. Steun is broodnodig nu", luidt het.

Eerste daling gemiddelde in bijna twee maanden in Nederland

Tussen gisterochtend en vanochtend heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM)  in Nederland 22.274 positieve coronatests geregistreerd. Dat is iets lager dan vorige week donderdag en daardoor zakt het gemiddelde. Dat is voor het eerst sinds 30 september. Het is wel de tiende dag op rij met meer dan 20.000 nieuwe gevallen.

In de afgelopen zeven dagen zijn er in Nederland 155.523 besmettingen vastgesteld. Gemiddeld komt het neer op 22.218 nieuwe gevallen per dag. In de week tot en met woensdag waren er gemiddeld zo'n 22.400 positieve tests per dag.

Het weektotaal ligt wel hoger dan het aantal gevallen in de zeven dagen ervoor. Op weekbasis stijgt het aantal positieve tests met ruim 23 procent. Dat is het laagste 'groeigetal' sinds begin oktober.

De reden voor de daling van het gemiddelde is onduidelijk. Het kan een tijdelijk dipje zijn, het kan ook komen doordat de Gemeentelijke Gezondheidsdiensten (die testen) tegen hun maximale capaciteit aan zitten en niet in staat zijn om nog veel meer mensen te testen dan ze nu al doen, maar het zou ook kunnen betekenen dat de groei wat begint af te vlakken.

Het gemiddelde was 55 dagen achter elkaar recht omhooggegaan. Dat is net geen record. In september en oktober vorig jaar, bij het begin van de tweede golf, steeg het gemiddelde 57 dagen achter elkaar.

Het RIVM kreeg in de afgelopen dag 61 meldingen dat een coronapatiënt aan de gevolgen van de besmetting is overleden. Dat is het hoogste aantal sinds 2 maart. In de afgelopen week registreerde het RIVM 298 sterfgevallen, gemiddeld bijna 43 per dag. Dat is het hoogste niveau sinds 4 maart.  

De Lijn schrapt ritten omdat minder personeel inzetbaar is door coronavirus

Bij De Lijn kunnen momenteel niet alle ritten gereden worden omdat veel chauffeurs uitvallen door ziekte of quarantaine. Dat meldt de openbaarvervoermaatschappij in een persbericht. De Lijn verwacht dat deze situatie nog een tijdje zal aanhouden.

De voorbije weken vielen steeds medewerkers uit omwille van COVID-19 of quarantaine. Bij de chauffeurs ligt de uitval de laatste dagen op gemiddeld 12 procent, klinkt het. "Daardoor kunnen momenteel niet alle geplande ritten gereden worden. Chauffeurs die plots uitvallen door ziekte of quarantaine kunnen niet onmiddellijk vervangen worden. Het gevolg is dat er op verschillende plaatsen ritten wegvallen."

Gezien de evolutie van het aantal besmettingen, verwacht De Lijn dat "deze situatie nog een tijdje zal aanhouden".

Marthe (K3) test positief en woont finale "K2 zoekt K3" niet fysiek bij

Marthe De Pillecyn (links op foto) van K3 heeft positief getest op het coronavirus. Zaterdagavond is op VTM de finale te zien van het programma "K2 zoekt K3". De Pillecyn zal tijdens die liveshow niet fysiek aanwezig zijn. 

Ze voelt zich wel goed en zal de show toch op één of andere manier volgen, laat de zender weten. Want Marthe De Pillecyn en Hanne Verbruggen beslissen, samen met de Vlaamse kijkers, uiteindelijk wie het nieuwe lid van K3 zal worden. 

Klaasje Meijer, het vertrekkende K3-lid, zal de finale ook bijwonen en de fakkel officieel doorgeven aan Amy, Celester, Diede of Julia. 

Premier De Croo bevestigt: "Morgen komt Overlegcomité bijeen"

Het Overlegcomité komt morgenochtend vervroegd bijeen om maatregelen te bespreken om de vierde coronagolf verder te bestrijden. Dat heeft premier Alexander De Croo (Open VLD) bevestigd in de Kamer. hij gaat daarmee in op de vraag van verschillende sectoren die zeggen dat het water hen aan de lippen staat. De zorgsector zegt bijvoorbeeld dat dringende zorg in het gedrang komt.

Het vorige Overlegcomité vond nog maar vorige week woensdag plaats. De maatregelen die toen zijn genomen, gingen zaterdag in. Gisteren zei De Croo nog dat hij eerst het effect van die maatregelen op de besmettingscijfers wil afwachten, maar vandaag wil hij sneller schakelen: “Als we kijken naar de graad van bezetting op intensieve zorg, dan is dat slechter dan het meest negatieve scenario dat de experten vorige week hadden voorspeld.”

Als maatregelen denkt hij eraan om de boosterprik te versnellen en de zorg meer te ondersteunen door bijvoorbeeld de administratieve overlast te beperken. Daarnaast is een nieuw pakket aan coronamaatregelen nodig.

Intussen roept De Croo iedereen op om zich aan de regels te houden en zo veel als mogelijk contacten te beperken: “Persoonlijk gedrag heeft een invloed, samen kunnen we de curve keren.”

BEKIJK - Premier De Croo kondigt vervroegd Overlegcomité aan in de Kamer:

Videospeler inladen...

Europese Commissie raadt lidstaten aan: "Boosterprik binnen 9 maanden na volledige vaccinatie om vrij te kunnen reizen"

De Europese Commissie raadt de lidstaten aan om vaccinatiecertificaten voor reizigers binnen de Europese Unie te aanvaarden tot negen maanden na de eerste volledige vaccinatie. Concreet: wie bijvoorbeeld haar of zijn tweede prik op 15 mei kreeg, zou vrij kunnen reizen tot 15 februari. Echter: de Commissie vraagt dat de maatregel op 10 januari ingaat. De regel zou dus nog niet gelden voor reizen in de kerstvakantie.

Wie binnen die termijn van 9 maanden na volledige vaccinatie een boosterprik krijgt, zou van de Commissie wel vrij mogen blijven reizen. Wie zo'n boosterprik niet krijgt, zou een negatief testresultaat moeten kunnen voorleggen om te kunnen blijven reizen.

De lidstaten zijn zelf vrij om maatregelen voor reizigers te bepalen, maar de Europese Commissie vraagt om overal dezelfde regels toe te passen. Vlaanderen wil iedereen alvast een boosterprik aanbieden vóór eind april 2022.

Frankrijk verplicht boostervaccinatie voor coronapas

In Frankrijk wordt een boostervaccinatie verplicht om een coronapas te behouden. De prik wordt beschikbaar voor alle volwassenen vanaf 18 jaar. Minister van Gezondheid Olivier Véran zegt dat de prik vijf maanden na de tweede inenting kan worden gegeven. Er komen verder geen nieuwe strenge maatregelen.

Véran zei tijdens een persconferentie dat er geen lockdown of avondklok komt. Frankrijk had tijdens een eerdere besmettingsgolf een strenge avondklok van 18.00 tot 06.00 uur. Wel worden mondkapjes op meer plekken verplicht en komt er een strenger beleid voor coronatoegangsbewijzen, die vaker nodig zullen zijn.

Om de nieuwe prikken snel te kunnen geven, gaan er weer meer vaccinatiecentra open, aldus de minister. Over het inenten van kinderen zei Véran dat dit op zijn vroegst in 2022 gaat gebeuren.

"We hebben ons lot nog in eigen handen", aldus de minister. Véran zei ook dat hij denkt dat een volgende coronagolf, de vijfde, nog zwaarder wordt dan de huidige piek in besmettingen en ziekenhuisopnames. In Frankrijk zijn al twee dagen op rij meer dan 30.000 mensen besmet geraakt met het virus.

De Franse gezondheidsautoriteit HAS, het Franse RIVM, zei eerder al een booster voor volwassenen boven de 18 jaar te steunen.

Europees Geneesmiddelenagentschap zet licht op groen voor Pfizervaccin voor kinderen

Het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) heeft groen licht gegeven om het Pfizer-vaccin toe te dienen aan kinderen van 5 tot en met 11 jaar. 

De aanvraag werd midden oktober ingediend door Pfizer. In ons land zal de Hoge Gezondheidsraad zich nu moeten buigen of de kinderen in België ook effectief het vaccin toegediend krijgen.

Lees hier meer over de goedkeuring: 

Overlegcomité zo goed als zeker vervroegd, mogelijk al morgen

Het staat zo goed als vast dat het Overlegcomité vervroegd bijeen komt om nieuwe coronamaatregelen goed te keuren. Er is zelfs een serieuze kans dat de vergadering morgenochtend al plaatsvindt, zo vertellen verschillende bronnen aan VRT NWS. Het is nog wachten op de uitspraak van premier Alexander De Croo (Open VLD) daarover vanmiddag in de Kamer. Eerder vanochtend liet minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) verstaan dat het Overlegcomité vervroegd bijeen moet komen nu het aantal patiënten op intensieve zorg fors stijgt.

Onze redactie verneemt dat er wordt gedacht aan het sluiten van het nachtleven. Ook is er sprake van de horeca maar open te houden tot middernacht. Evenementen binnen verbieden is ook een mogelijke nieuwe maatregel. 

Meest gelezen