Kersvers West-Vlaams Ambassadeur krijgt bloemen van voorganger Saghine Lampaert
© Davy Coghe

Dit was de gala-avond van West-Vlaams Ambassadeur 2021

Gisterenavond werd Dominique Persoone uitgeroepen tot West-Vlaams Ambassadeur 2021. Lees hier zijn reactie.

“Ik heb al een paar prijzen gekregen in mijn leven. Meestal is dat voor mijn chocolade of voor iets dat ik kook, maar niet voor mij als West-Vlaming”, zegt de kersverse ambassadeur. “Ik krijg er kippenvel van, het is echt emotioneel.”

© Tom Brinckman

West-Vlaams dialect

Als Dominique in de media komt, spreekt hij altijd West-Vlaams. “Ik doe dat niet heel bewust. In het begin van mijn carrière moest ik altijd herbeginnen omdat het te plat was. Toen voelde ik me een beetje minderwaardig, want iemand uit Antwerpen mocht dat wel. Diep vanbinnen was dat frustrerend. Maar gelukkig is de tijdsgeest veranderd en vinden ze het nu ‘machtig’.”

© Tom Brinckman

Volgens Dominique is dialect praten belangrijk voor je communicatie. “Als je dialect spreekt, kan je beter je emoties uiten. Da’s mooi gezegd, hé. Daar kan Guido Gezelle nog iets van leren.” Als het moet, kan hij ook perfect Algemeen Nederlands praten, “maar daar heb ik geen behoefte aan.”

Bescheiden West-Vlamingen

Volgens Persoone is een van de grootste kenmerken van een West-Vlaming de bescheidenheid. “Daardoor zijn we ook minder toegankelijk voor anderen. Dat hoor je vaak van mensen buiten de provincie. Het is moeilijk om bij ons binnen te geraken, maar eenmaal binnen is het met veel liefde en warmte.” 

Dominique vindt zijn provinciegenoten ook de hardste werkers. “Als je naar de andere provincies kijkt, zijn wij de hardste werkers, echte Vikings. We feesten ’s avonds, maar de ochtend erna staan we er terug. Daar kunnen veel anderen nog iets van leren.”

West-Vlaams Ambassadeur 2021 Dominique Persoone op het podium
© Tom Brinckman

Affront

“Tijdens het Play4-programma ‘Over De Oceaan’ zei Jani tegen Otto-Jan Ham dat ik precies iemand van een andere stam was, omdat hij me niet verstond. 10 jaar geleden was dat een affront geweest, maar nu is het geweldig. En stiekem verstaan ze ons dialect wel”, zegt hij.

Ambassadeurschap

“Ik hoop dat ze een groot lint hebben, want ik ben nogal rond”, lacht de nieuwe ambassadeur. “Ik hoop dat de gouverneur een groot budget heeft uitgetrokken en dat ik veel ambassades krijg. Dan kunnen alle West-Vlamingen iedere avond komen feesten op de ambassades.”

Presentatoren van de avond: Jens Lemant (Radio 2) en Ann-Sofie Sabbe (Focus & WTV)
© Tom Brinckman

Meest gelezen