Archieffoto ter illustratie
Nicolas Maeterlinck

Overlegcomité komt morgenochtend om 8 uur vervroegd bijeen om nieuwe coronamaatregelen te treffen

Het Overlegcomité komt morgenochtend om 8 uur vervroegd bijeen om maatregelen te bespreken om de vierde coronagolf in te dijken. Dat heeft premier Alexander De Croo (Open VLD) gezegd in de Kamer. Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) kijkt naar alle sectoren: "Ja, in het onderwijs, in je vrije tijd en in het professionele leven zullen we extra maatregelen moeten nemen." 

“Als we kijken naar de graad van bezetting op intensieve zorg, dan is die slechter dan het meest negatieve scenario dat de experten vorige week hadden voorgelegd.” Met die uitspraak verklaart premier De Croo waarom hij nu toch het Overlegcomité vroeger bijeenroept. Gisteren klonk het nog dat hij eerst het effect op de besmettingscijfers wilde afwachten van de maatregelen die eind vorige week zijn ingegaan. 

"We gaan kijken naar een pakket maatregelen. Die zullen anders zijn dan in de vorige golven", legt premier De Croo uit in de Kamer:

Videospeler inladen...

Vanavond om 20 uur zitten de federale topministers over de nieuwe maatregelen samen, morgenochtend om 8 uur volgt het (virtuele) Overlegcomité met de verschillende regeringen van ons land.

Ook federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) wil snel schakelen en vindt dat nieuwe, sterke maatregelen nu zaterdag al moeten ingaan: "Wachten betekent nog meer miserie.”

BEKIJK - Premier Alexander De Croo bevestigt in de Kamer dat het Overlegcomité morgenochtend vervroegd bijeenkomt:

Videospeler inladen...

Wachten met maatregelen betekent nog meer miserie

Frank Vandenbroucke, federaal minister voor Volksgezondheid (Vooruit)

Inzetten op boosterprik, ondersteuning voor de zorg en extra coronamaatregelen

Als maatregelen denkt De Croo eraan om de boosterprik te versnellen en de zorg meer te ondersteunen door bijvoorbeeld de administratieve overlast te beperken. Ongeveer 1.250.000 mensen kregen al zo'n boosterprik, zaterdag wordt concreet uitgewerkt hoe ook de rest van de bevolking snel zo'n prik kan krijgen. Ook kinderen moeten mee in de planning worden opgenomen, vindt Vandenbroucke, wanneer de adviezen daarvoor positief zijn. Toch volstaan de vaccins niet om de pandemie volledig in te dijken: "De vaccins zijn een uitstekende paraplu maar in een orkaan word je ook met een uitstekende paraplu nat." 

Daarom is daarnaast een nieuw pakket aan coronamaatregelen nodig, bevestigen beide ministers. Volgens Vandenbroucke zal elke sector daarvoor een steentje moeten bijdragen: "In het onderwijs, vrijetijds- en professionele leven zullen we extra maatregelen moeten nemen. Waar we veilig activiteiten kunnen organiseren, moeten ze kunnen doorgaan. De meest riskante activiteiten zullen we moeten beperken of zelfs stopzetten."

BEKIJK - Federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) pleit er in de Kamer voor om sterke maatregelen onmiddellijk te laten ingaan:

Videospeler inladen...

In tussentijd roept De Croo iedereen op om zich aan de maatregelen te houden en contacten zoveel mogelijk te beperken: “Persoonlijk gedrag heeft een invloed, samen kunnen we de curve keren.”

Federaal minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) opperde in "De ochtend" op Radio 1 al dat het Overlegcomité vervroegd zou samenkomen: "We moeten niet paniekerig reageren. Dat hebben we in deze pandemie geleerd. Als het nodig is, moeten we - wat mij betreft - gepaste maatregelen nemen. Ik denk dat we snel en doelgericht moeten schakelen, dat zou de komende dagen al kunnen." Verlinden denkt daarbij bijvoorbeeld aan extra maatregelen voor activiteiten waar veel verspreiding van het virus kan plaatsvinden zoals in het nachtleven.

"Nadenken over maatregelen waar veel mensen samenkomen", zegt federaal minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden in "Het journaal":

Videospeler inladen...

Herbeluister hier het interview met federaal minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) in "De Ochtend" op Radio 1:

Zonder extra maatregelen dreigt dringende zorg in het gedrang te komen

Margot Cloet, gedelegeerd bestuurder van Zorgnet-Icuro

De zorgsector is alvast vragende partij voor strengere maatregelen. Margot Cloet van Zorgnet-Icuro, de grootste koepel van ziekenhuizen en woonzorgcentra in Vlaanderen, vreest dat de druk op zorg alleen nog zal toenemen als de politici langer zouden wachten: "Dan vrees ik een heel koude kerst te krijgen: zonder extra maatregelen dreigen we eind december aan meer dan 1.200 covidpatiënten op intensieve zorg te komen. Dan dreigt dringende zorg in het gedrang te komen voor zowel covidpatiënten als patiënten met een hartaanval of uit een zwaar verkeersongeval. Dan zullen er keuzes moeten gemaakt worden."

Volgens Cloet blijven er eind december in dit scenario nog amper 600 bedden over voor niet-covidpatiënten. Dat zijn minder bedden dan bij de vorige golven door de hoge uitval bij het zorgpersoneel.

Drastische pauzeknop

Ook huisartsenvereniging Domus Medica vraagt de politici daarom om drastisch de pauzeknop in te drukken. Uit een bevraging van de vereniging blijkt dat meer dan de helft van de artsen aangeeft dat ze hun huidige werksituatie niet langer dan enkele weken kunnen volhouden. Tien procent van de bevraagde artsen geeft zelfs aan van plan te zijn om te stoppen.

Domus Medica en Zorgnet-Icuro vinden dat de aparte maatregelen van gouverneurs en burgemeesters chaos creëren en vragen duidelijkheid en verantwoordelijkheid van de politici: "De signalen uit de samenleving zijn duidelijk, terwijl het aan jullie kant oorverdovend stil blijft." 

Gisteren vroegen ook verschillende gouverneurs en professor Erika Vlieghe, voorzitter van de expertengroep die de overheid over het coronavirus adviseert, om effectievere maatregelen.

Meest gelezen