Jonas Roosens

Tv-maker Elke Neuville na veroordeling Bart De Pauw voor stalking: "Dit toont dat geen enkele zaak verloren is"

De zaak-Bart De Pauw kan een echt symbooldossier worden, waardoor mensen sneller durven te getuigen over grensoverschrijdend gedrag. Zo reageert tv-maker Elke Neuville nu het vonnis er is. "Bart De Pauw is iemand die iedereen kent en iedereen graag had. Het is een belangrijke boodschap voor alle vrouwen: dat hij bekend en lief is wil niet zeggen dat het een verloren zaak is."

"Ik hoop dat dit proces er toe kan leiden dat mensen makkelijker aan de alarmbel durven te trekken", begint tv-maker Elke Neuville in "De wereld vandaag" op Radio 1. "Dingen die je vroeger nog als vanzelfsprekend beschouwde, zijn dat nu niet meer. Door dit vonnis gaan mensen er nog wat langer bij stilstaan." Ze heeft nu het gevoel dat andere vrouwen die hetzelfde meemaken, nu meer moed kunnen vinden om ervoor uit te komen. "Iedereen heeft Bart De Pauw altijd gekend als een lieve, zachte man. Als zelfs zo iemand veroordeeld kan worden, is geen enkele zaak verloren." 

Dit dossier is echt een lontje geweest dat de discussie duidelijk open op tafel heeft gegooid

Elke Neuville

Elke Neuville is oprichtster van productiehuis De Chinezen en werkte mee aan programma's als Radio Gaga en Meer vrouw op straat. Ze ondertekende begin dit jaar de open brief met hashtag #streepinhetzand en merkt dat het nog steeds een onderwerp is dat al lang over de lippen gaat. "Heel deze zaak is breder gaan leven in de maatschappij. Bedrijven voeren soms voor het eerst de discussie wat gepast is en wat niet", aldus Neuville. "Ik denk niet dat er door dit vonnis een soort nieuw reglement komt, maar wel dat er meer open over gepraat kan worden. Dit dossier is echt een lontje geweest dat de discussie duidelijk open op tafel heeft gegooid."

Neuville heeft het gevoel dat de celstraf van 6 maanden de juiste straf is. "Met alles wat ik weet en gehoord en gezien heb in de media, heb ik wel het gevoel dat de veroordeling wel terecht is." Ze merkt als tv-maakster en zus van acterende Maaike Neuville wel op dat het onderscheid in de tv-wereld niet altijd even duidelijk is. "Je bent vaak op de eerste plaats vrienden en dan pas collega's, dus de grenzen zullen daar altijd wat troebel zijn, maar wat machtsverhoudingen betreft zou het altijd heel duidelijk moeten zijn", sluit Neuville af.

Bekijk het verslag van de veroordeling van Bart De Pauw uit "Het journaal" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen