Evenementensector kijkt met bang hart naar Overlegcomité: "Wij zijn echt niet het probleem"

Voor de evenementensector wordt het weer bang afwachten welke coronamaatregelen het Overlegcomité morgen zal treffen. Nieuwe, moeilijke maatregelen of in het slechtste geval een volledige sluiting stuiten nu al op onbegrip binnen de sector. “Je kan niet blind zijn voor de situatie van vandaag, maar we zijn altijd het eerste slachtoffer geweest en langzamerhand wordt duidelijk dat wij niet de bron van het probleem zijn”, zegt Jan Van Esbroeck, CEO van de Sportpaleis Group.

Het Overlegcomité van de verschillende regeringen komt morgenochtend vervroegd bijeen om maatregelen te bespreken die de huidige, vierde coronagolf moeten indijken. 

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden liet vanmiddag, in "Het journaal" al verstaan dat het wat haar betreft zal gaan “om maatregelen voor activiteiten waar veel mensen binnen, op een onveilige manier samenkomen”.

Videospeler inladen...

De uitspraak van de minister is alvast in het verkeerde keelgat gesprongen bij Jan Van Esbroeck, CEO van de Sportpaleis Group. Dat is niet alleen de uitbater van het Sportpaleis in Antwerpen, maar ook van de aanpalende Lotto Arena, Vorst Nationaal in Brussel, het Capitole in Gent en de drie grote evenementenhallen in Hasselt.

Van Esbroeck vindt het oneerlijk dat er alweer nieuwe maatregelen dreigen voor de concertzalen. “Ik vind het een beetje gemakkelijk om voor de perceptie - want ik snap die wel - te zeggen dat er moet ingegrepen worden op plaatsen waar vele mensen bijeenkomen. Maar dat is niet bij evenementen.” 

Hij zegt stellig dat de Sportpaleis Group sinds september niet één melding heeft gekregen van besmettingen bij evenementen die georganiseerd worden door zijn bedrijf. 

We zijn altijd het eerste slachtoffer geweest en langzamerhand wordt duidelijk dat wij niet de bron van het probleem zijn.
Jan Van Esbroeck, Sportpaleis Group

Van Esbroeck vraagt de ministers om op basis van de vele data te bekijken waar de grootste besmettingshaarden zitten en op basis daarvan redelijke maatregelen te nemen “en niet verzinsels die de indruk moeten geven dat men daadkrachtig optreedt”, klinkt het hard. “Ik wil maatregelen gerust aanvaarden als minister Verlinden kan aantonen dat evenementen besmettingshaarden zijn. Maar ik kan haar vertellen dat dat niet het geval is.” 

Van Esbroeck wil niet dat zijn sector, waarin 80.000 mensen werken, na twee aartsmoeilijke jaren weer moet bloeden. “Je kan niet blind zijn voor de situatie van vandaag, maar we zijn altijd het eerste slachtoffer geweest en langzamerhand wordt duidelijk dat wij niet de bron van het probleem zijn.” 

Videospeler inladen...

Eenzelfde geluid is te horen bij muzikant Regi Penxten. Vorige maand speelde Regi nog voor een uitverkocht Sportpaleis. Met lede ogen ziet hij hoe dezer dagen vele grote evenementen worden geannuleerd. 

“Dat is heel jammer want ik blijf ervan overtuigd dat je bijvoorbeeld in het Sportpaleis minder risico hebt om besmet te worden dan in de trein. Die zaal is goed geventileerd, en je moet een  mondmasker dragen of getest worden tegenwoordig.”

Penxten vindt het vreemd dat er nog voor het Overlegcomité al zoveel evenementen geannuleerd worden. “Ik denk dat mensen, onder andere door de mondmaskerverplichting, het op dit moment te veel gedoe vinden en liever evenementen annuleren tot het weer zonder maatregelen mag.”

Videospeler inladen...

Steunmaatregelen

Ook Mike Naert directeur van concertzaal Het Depot in Leuven, ziet de bui al een poos hangen. Tijdens het concert van de populaire Belgische band Compact Disk Dummies zette hij deze foto op Facebook, met daarbij het pessimistische bijschrift: “De laatste? Laten we er volop van genieten!”

Bij het depot zien ze de kaartjesverkoop en de opkomst bij concerten zienderogen slinken. “We verkopen geen tickets meer, de lijst van de mensen die niet komt opdagen groeit elke dag”, stelt Mike Naert vast.

Bij het concert van de Compact Disk Dummies gisteren (zie foto's hieronder), kwam bijvoorbeeld 30 procent van de mensen die al een kaartje hadden uiteindelijk niet opdagen. “En ik hoor dat er bij andere concerten de helft niet komt opdagen, dat de horeca minder goed draait en dat de bedrijfsevenementen worden geannuleerd. Alles samen haalt dat nu al een flink hap uit onze inkomsten.” 

Naert vreest ervoor dat de concertzalen door nieuwe coronamaatregelen weer zullen worden getroffen, “maar we zijn dat intussen helaas ook al een beetje gewoon”, klinkt het gelaten. Concerten organiseren is door de huidige maatregelen ook al niet meer haalbaar, zegt Naert. 

“Misschien is dan het alternatief - en dat is zeker geen goed alternatief - op dit moment beter om te sluiten. Als virologen en beleidsmakers allemaal communiceren dat we beter thuis blijven, moeten telewerken en contacten moeten mijden… Dat spreekt allemaal tegen onze winkel natuurlijk.” Zo’n verplichte sluiting zou dan wel gepaard moeten gaan met steunmaatregelen van de vorige lockdowns, “want het zal nodig zijn”.  

Beluister hier een uitgebreid gesprek met Mike Naert in het Radio 1-programma "De wereld vandaag":

Meest gelezen