Laurie Dieffembacq

Geen zorgcentrum voor slachtoffers van seksueel geweld in Halle-Vilvoorde: "Iedereen verdient zorg dicht bij huis"

In de komende 3 jaar zouden er tien zorgcentra voor slachtoffers van seksueel geweld komen, maar voorlopig komt er geen in het arrondissement Halle-Vilvoorde. Kan niet, vindt procureur des Konings, Ine Van Wymersch van het parket Halle-Vilvoorde. Kwaliteitsvolle zorg mag volgens haar niet afhangen van de woonplaats van het slachtoffer.

Procureur Ine van Wijmersch van het parket Halle-Vilvoorde hoopt dat er snel een zorgcentrum voor seksueel geweld komt in haar arrondissment.  Slachtoffers van geweld in onze provincie kunnen nu terecht in het UZ Brussel in Jette, en vanaf volgend jaar komt er ook een zorgcentrum in Leuven. Maar voorlopig komt er geen in het arrondissement Halle-Vilvoorde. "Jammer genoeg is die politieke beslissing nog niet genomen", vertelt Van Wymersch aan Radio 2 Vlaams-Brabant.

"Vandaag de dag gaan slachtoffers van seksuele misdrijven uit het arrondissement Halle-Vilvoorde naar het UZ in Jette,  maar zij hebben geen erkenning gekregen van zorgcentrum en dat is jammer. Wij werken nu al heel goed samen met het ziekenhuis in Jette en zij zijn het enige ziekenhuis uit onze regio dat aan de voorwaarden van een zorgcentrum voldoet", aldus Van Wymersch.

Elk slachtoffer heeft recht op dezelfde kwaliteitsvolle zorg, ongeacht waar je woont of waar je slachtoffer geworden bent.

Volgens procureur Van Wymersch kan het niet dat een slachtoffer uit het Pajottenland of uit de rand rond Brussel naar Leuven moeten voor verzorging. "Het is heel goed dat er budget wordt vrijgemaakt voor 10 zorgcentra, maar het zou nog beter zijn als alle slachtoffers op dezelfde manier geholpen worden. Het is niet evident dat iemand die slachtoffer wordt in bijvoorbeeld Dilbeek daar naar de politie stapt en dan helemaal naar Leuven moet naar het zorgcentrum. De bevindingen van het medisch onderzoek in Leuven gaan automatisch naar het parket in Leuven, maar moeten dan overgedragen worden aan het parket van Halle-Vilvoorde. Dat is omslachtig, zowel voor politie als parket. En voor het slachtoffer is het ook aangenamer om dichter bij huis verzorging te krijgen. Elk slachtoffer heeft recht op dezelfde kwaliteitsvolle zorg, ongeacht waar je woont of waar je slachtoffer bent geworden."

Samen onder één dak

Een zorgcentrum voor slachtoffers van seksueel geweld is een ziekenhuis waar niet alleen specialiseerde verpleegkundigen aanwezig zijn, maar waar ook de zedeninspecteurs een verhoorlokaal hebben. "Politie en zorgverleners zitten er samen onder één dak. Slachtoffers van seksuele misdrijven worden er verzorgd en forensische verpleegkundigen onderzoeken sporen die kunnen leiden tot de dader, zoals bloed of sperma. Het voordeel hiervan is dat de sporen meteen correct bewaard worden en later opnieuw onderzocht kunnen worden wanneer er pas later aangifte gedaan wordt."

En da's belangrijk, volgens Van Wymersch: "Slachtoffers willen niet altijd meteen naar de politie stappen en hebben soms wat tijd nodig om alles te verwerken. Op deze manier hoeven slachtoffers niet opnieuw een vervelend medisch onderzoek te ondergaan. In een zorgcentrum worden slachtoffers ook verhoord en kunnen zij ook een aangifte doen. Als slachtoffer moet je dus niet ook nog eens naar het politiekantoor te stappen."

Meest gelezen