Radio 2

Gent ontkent anti-frietkotenbeleid na weghalen iconische etablissementen: "Frietkoten horen thuis in de stad"

Gent ontkent dat het de frietkoten op het openbaar domein in de stad liever ziet verdwijnen. Dat zegt schepen Sofie Bracke (Open VLD) naar aanleiding van de frietkoten die op de Vrijdagmarkt en op het Fratersplein zijn weggehaald. "Frietkoten horen thuis in Gent, maar deze 2 hadden al betalingsmoeilijkheden vanaf dag 1."

Op bevel van een deurwaarder zijn gisteren 2 Gentse iconische frietkoten weggehaald. Die stonden op de Vrijdagmarkt en het Fratersplein, beide openbaar domein. Omdat het standgeld niet meer correct werd betaald, stapte de stad naar de rechtbank. Die besliste om de frietkoten weg te halen. "De betalingsmoeilijkheden begonnen eigenlijk al vanaf de eerste dag", zegt schepen Sofie Bracke (Open VLD) daarover. 

Geen probleem met frietkoten

Bracke benadrukt dat het bestuur geen frietkoten wil wegjagen uit de stad: "Dit is geen beleid tegen frietkoten of tegen frietkoten op openbaar domein. Gent is een bruisende studentenstad en iedereen heeft tijdens het uitgaan wel al eens een frietje gegeten in een van onze frituren. Dat hoort er helemaal bij."

Het is nu aan de eigenaars om de frietkoten ten gelde te maken
Schepen Sofie Bracke (Open VLD)

De frietkoten zelf blijven in eigendom van de eigenaars. "Het is nu aan hen om een oplossing te zoeken om die frietkoten ten gelde te maken", zegt Bracke. "We bewaren die nu veilig, ze worden zeker niet vernietigd."

De stad bekijkt nu of er op de Vrijdagmarkt en het Fratersplein nieuwe frietkoten moeten komen.  "Zo'n 100 meter van het Fratersplein bevindt zich Frituur Tolpoort. Dat is een goed draaiende frituur, dus de vraag is of er wel voldoende markt is om daar nu opnieuw een frituur te plaatsen. "

Meest gelezen