"Horen, zien en ingrijpen": Gentse socialisten voeren actie tegen grensoverschrijdend gedrag

Leden van Vooruit en de socialistische vrouwenbeweging Zij-kant hebben donderdagmiddag actie gevoerd in het teken van de internationale dag tegen geweld op vrouwen. Met behulp van tips willen ze mensen aansporen om in te grijpen wanneer die getuige zijn van grensoverschrijdend gedrag. "Wereldwijd krijgt 1 op de 3 vrouwen tijdens haar leven te maken met een vorm van lichamelijk of seksueel geweld", weet Clara Calis van Zij-kant. 

Onder het motto 'horen, zien en ingrijpen' verzamelden de actievoerders donderdagmiddag aan het UFO-gebouw in Gent. Ze roepen omstanders op om in te grijpen wanneer die getuige zijn van grensoverschrijdend gedrag. Dat ze vandaag in de studentenbuurt flyeren, is geen toeval: feiten van grensoverschrijdend gedrag in de Overpoortstraat beroeren de laatste maanden de gemoederen. Zowel in Gent als in Brussel kwamen honderden mensen op straat. Ook volgende week woensdag volgt er een nieuwe manifestatie op de Vrijdagmarkt.

(Lees verder onder de foto)

"Het gebeurt jammer genoeg vaak in het uitgaansleven", klinkt het bij een studente die langs de actie wandelt. "Zelfs wanneer je aangeeft dat je absoluut geen interesse hebt, blijven sommige jongens op een heel ongepaste manier aandringen."

"Ik kan met een gerust hart uitgaan, maar voor veel meisjes is dat niet het geval”, zegt een andere voorbijganger. “Nachtelijke telefoontjes van vriendinnen die zich onveilig voelen omdat ze gevolgd worden op straat, zijn niet uitzonderlijk."

Omstanders aansporen om in te grijpen

"Vandaag richten we ons tot omstanders", vertelt Clara Calis van Zij-kant. "Grensoverschrijdend gedrag kan nooit door de beugel. Met behulp van 5 tips - anderen betrekken, afleiden, afzonderen, aanspreken en aanwezig blijven - willen we getuigen aanzetten om tussenbeide te komen. Voor slachtoffers kan dit een wereld van verschil maken."

Vorig jaar kreeg 1 op 5 meisjes in Vlaanderen te maken met grensoverschrijdend gedrag

Clara Calis, Zij-kant

25 november werd in 1960 officieel uitgeroepen tot internationale dag tegen geweld op vrouwen naar aanleiding van de moord op 3 politieke activisten in de Dominicaanse Republiek. "Meer dan 60 jaar later is het onderwerp spijtig genoeg nog steeds brandend actueel", stipt Calis aan. "Vorig jaar kreeg 1 op 5 meisjes in Vlaanderen te maken met grensoverschrijdend gedrag. 1 op 7 vrouwen werd slachtoffer van partnergeweld. Wereldwijd krijgt 1 op 3 vrouwen tijdens haar leven te maken met een vorm van lichamelijk of seksueel geweld. Onthutsende cijfers."

Meest gelezen