Foto: Radio 2

Asielzoekers in Deurne schrijven kerstkaartjes voor slachtoffers van watersnood in Wallonië  

De bewoners in het opvangcentrum van Fedasil in Deurne schrijven kerstkaartjes voor de slachtoffers van de watersnood in Wallonië. Daarmee willen ze hen een hart onder de riem steken. Het is een initiatief van de vzw HetVindingrijk, een organisatie die zich bezighoudt met upcycling. Gebruikte kaartjes werden gepimpt met tekeningen en voorzien van een mooie boodschap. De kerstkaartjes zullen begin volgende maand uitgedeeld worden in Trooz, één van de plekken in Wallonië die zwaar getroffen werden.

De kinderen in het opvangcentrum van Fedasil in Deurne versieren kerstkaartjes en schrijven er een lieve boodschap bij. De kaartjes worden dan in december uitgedeeld in Trooz. Het idee komt van Evy Puelinckx van vzw HetVindingrijk,  dat werkt rond het hergebruiken van spullen. Samen met Bond Zonder Naam hebben ze oude kerstkaartjes ingezameld, en die geven ze nu een nieuw leven. 

De afgelopen maanden heeft de vzw ook heel wat giften verzameld voor de mensen in Wallonië die getroffen zijn door de overstromingen.  Nu willen ze vooral emotionele hulp bieden, zegt Evy Puelinckx van vzw HetVindingrijk. ""Er zijn al heel wat praktische noden aangepakt, maar de mensen beginnen daar wel hun weerbots te krijgen. We doen ook projecten met vluchtelingen, dus we dachten: als we die twee nu eens samenbrengen. Op deze manier willen hen een hart onder de riem steken, maar toch ook wel een positief licht laten schijnen op de nieuwkomers."

Er is nog veel miserie in Wallonië, dat wordt echt over het hoofd gezien

Evy Puelinckx, vzw Het Vindingrijk

Volgens Puelinckx weten de asielzoekers als geen ander hoe zwaar het is om in zo’n omstandigheden te moeten leven, en wat zo'n gebaar kan betekenen. "We merken dat elke dag. Een kopje koffie, dat maakt een wereld van verschil voor de mensen daar. Er is nog veel miserie in Wallonië, mensen kunnen echt niet inschatten in welke toestand ze daar nog zitten."

Meest gelezen