Kerstmarkt of niet? Ontdek hier het overzicht voor West-Vlaanderen

Door de stijgende coronacijfers worden heel wat kerstmarkten geannuleerd. Hieronder vind je een overzicht van welke kerstmarkten doorgaan in de provincie West-Vlaanderen en welke niet.

De kerstmarkten kunnen voorlopig doorgaan mits enkele coronamaatregelen van de federale overheid. Het is verplicht om een mondmasker te dragen op de kerstmarkt en aan de ingang wordt het Covid Safe Ticket van de bezoekers gecontroleerd. 

Brugge

Startschot voor kerstmarkt en Wintergloed Brugge vanavond. "We zijn blij dat we lang hebben kunnen overleggen en kunnen doorgaan, mits enkele maatregelen", zegt voorzitter van de Handelsgebuurtekring Dirk Van Hegen. "De kerstmarkt is verspreid over 3 locaties: 't Zand, Simon Stevinsplein en de Markt. We werken met een Covid Safe Ticket én mondmaskers."

Izegem

Geen kerstmarkt, wel nieuwjaarsdrink. "Praktisch was het niet mogelijk om de kerstmarkt te organiseren", zegt burgemeester Bert Maertens. "De kerstmarkt in Izegem is op een terrein naast de kerk, met veel in- en uitgangen. Dat plein volledig afsluiten, neemt heel veel charme van de kerstmarkt weg. Het is ook niet makkelijk om mondmaskerplicht te controleren. Het neerzittend eten en drinken zien de verenigingen zelf ook niet zitten. Er zijn zelfs een aantal verenigingen die zelf al afhaakten. Als stad hebben we ook een voorbeeldfunctie. Als we de maatregelen niet kunnen controleren, annuleren we beter."

Kortrijk

Winter in Kortrijk gaat door.  Winter in Kortrijk niet organiseren, is geen optie. “Vorig jaar lieten de omstandigheden het niet toe, maar deze keer wil de federale regering zoveel mogelijk activiteiten laten doorgaan”, zegt burgemeester Vandenberghe. “Tussen 9 december en 9 januari moet Winter in Kortrijk een evenement worden waar iedereen zijn zorgen een beetje kan vergeten", zegt burgemeester Vandenberghe (Team Burgemeester). "Maar de belangrijkste boodschap is dat het coronaveilig moet gebeuren. En dat mag iets extra kosten, 50.000 euro bovenop het normale budget van 106.000 euro.” 

Kuurne

Geen kerstmarkt. De organisatie van de kerstmarkt in Kuurne is in handen van Braderiecomité Kuurne. "Met de komst van de nieuwe coronamaatregelen hebben we beslist om het niet te laten doorgaan", zegt Nancy Parmentier van het comité.
"Op een kerstmarkt rondlopen met een mondmasker is niet aangenaam. Bij ons zijn het voornamelijk kraampjes met eten en drinken, dus dat is niet haalbaar. De kerstmarkt is in een cirkel, dus je staat op elkaar. En controleren op Covid Safe Ticket is ook niet makkelijk."

Knokke-Heist

IJspist gaat (voorlopig) door. "De ijspiste gaat voorlopig nog door, maar comform de regels", zegt burgemeester Piet De Groote (Gemeentebelangen). "De ijspiste is buiten en met Covid Safe Ticket. Dat is een beperkt aantal en perfect controleerbaar."

Oostende

Geen vuurwerk en nieuwjaarsduik. Kerstmarkt en lichttunnel gaan wel door. Stad Oostende gelast alle grote evenementen af. Zo zal er geen eindejaarsvuurwerk zijn. Ook de nieuwjaarsduik is geannuleerd. De kerstmarkt en de lichttunnel gaan wel nog door. Stad Oostende besliste zelf om het eindejaarsvuurwerk voor dit jaar af te gelasten. Daarnaast is opnieuw niemand welkom om te ijsberen tijdens de Noordzeeduik. 

De schaatspiste tijdens Winter in het Park in het Leopoldpark gaat ook door. En ook de lichttunnel in de Adolf Buylstraat zal weer schijnen. 

Blankenberge

Kerstmarkt Blankenberge start op 3 december! "Nu zijn we nog volop bezig met de opbouw op het Stationsplein, "vertelt burgemeester Björn Prasse (Open VLD). "Er zullen zoals andere jaren verschillende kerstchalets staan rond de schaatspiste en er zal ook een soort kerstbar uitgebaat worden in open lucht volgens de coronamaatregelen van de federale overheid. Ik heb ook samengezeten met de korpschef van onze politiezone om enkele afspraken te maken met de interventieploeg. De politie zal op regelmatige tijdstippen passeren aan de kerstmarkt om te controleren of alles correct verloopt en indien nodig de coronastewards te coördineren."

Roeselare

Geen traditionele kerstmarkt, maar wel randanimatie. De kerstkraampjes op het Stationsplein en de kerstmarkt in de Zuidstraat worden afgelast. "Zo'n groot evenement organiseren, is nu niet verantwoord", klinkt het bij burgemeester Kris Declercq (CD&V). Er zullen wel een schaatspiste, carrousel en een reuzenrad zijn.

Ieper

Kerstmarkt Ieper gaat vanavond van start. "We hebben de kerstactiviteiten verspreid over verschillende pleinen, zodat de mensen niet te veel kunnen samentroepen. De schaatspiste en het huis van de kerstman staan zoals ieder jaar op de Grote Markt. Maar de kerstchalets staan verspreid over de Kiekenmarkt en het Esplanadeplein", burgemeester Emmily Talpe (Open VLD). 

Menen

Kerstmarkt van Lauwe en de nieuwjaarsloop in Menen gaan niet door.
De stad Menen gelast al haar evenementen af en dat al zeker tot en met 28 januari 2022. 

Wingene

Kerstmarkt gaat niet door. "We hebben besloten in samenspraak met de verenigingen de kerstmarkt in Wingene en ook die in deelgemeente Zwevezele volledig te annuleren. Normaal zou die doorgaan op zaterdag 11 en 18 december. Maar met alle maatregelen was de organisatie te omslachtig en niet haalbaar voor ons", zegt burgemeester", burgemeester Lieven Huys (CD&V). 

Diksmuide

Diksmuide annuleert hun kerstmarkt. Ook in Diksmuide gingen de coronacijfers de afgelopen weken de hoogte in. "Wij huren jaarlijks kersthuisjes met het stadsbestuur en stellen die aan een schappelijke prijs ter beschikking aan de verenigingen van Diksmuide", zegt burgemeester Lies Laridon (CD&V). "Voordat we een beslissing gingen nemen, hebben we het even nagevraagd aan de verenigingen zelf of er nog voldoende animo was om een kerstkraampje uit te baten met de maatregelen van de federale overheid, zoals CST, mondmasker en neerzitten om iets te eten en te drinken. De meerderheid zag dit niet ziten, daarom hebben we besloten om het uiteindelijk toch te annuleren."

Waregem

"Waregem Wintert" met schaatspiste zal doorgaan. Vanaf 10 december tot en met 9 januari kan je ook in Waregem terecht om de kerstsfeer op te snuiven. "Onze jaarlijkse wintermarkt "Waregem Wintert" is normaal niet zo groot, dus voorlopig zullen wij die laten doorgaan volgens het protocol van de federale overheid", zegt burgemeester Kurt Vanryckeghem (CD&V). "Dat gaat over een ijspijste en een 5-tal winterchalets, die de verenigingen uitbaten. We zullen 4 ingangen voorzien, waar de stewards van de gemeente het CST van de bezoekers zullen controleren."

De Panne

IJspiste gaat door, kerstmarkt geschrapt. "In De Panne zullen we ons beperken tot enkel de ijspiste. De traditionele kerstmarkt met standjes en optredens gaat niet door", vertelt burgemeester Bram Degrieck (het Plan B). "Het was voor ons niet haalbaar om het te laten doorgaan. Na overleg met de verenigingen bleek ook dat het voor hen te moeilijk zou zijn om alle maatregelen correct na te leven. Over het eindejaarsvuurwerk is er nog niets beslist."

Beernem

Kerstmarkt Oedelem in Beernem wordt uitgesteld tot april. "Normaal organiseren wij jaarlijks een kerstmarkt voor 1 avond met zo'n 5.000 bezoekers. Maar volgens ons is het niet verantwoord om de kerstmarkt te laten doorgaan met de huidige coronacijfers. We willen ons ook solidair tonen met de zorgsector en de rest van de maatschappij. Daarom hebben we besloten om de kerstmarkt te verplaatsen naar zaterdag 16 april en er een kermismarkt van te maken, in samenwerking met het kermiscomité en de gemeente Beernem. Hierdoor krijgen de standhouders een waardige vervanging en verliezen ze hun standgeld niet", zegt voorzitter vzw Den Bunker, Jan De Loof. 

Meest gelezen