Man uit Londen krijgt eerste 3D-geprinte oogprothese, productieproces gaat dubbel zo snel

Steve Varze kreeg in het Moorfields Eye Hospital in Londen als eerste persoon ooit een oogprothese die volledig gemaakt is door een 3D-printer. Het kunstoog ziet er realistischer uit dan een traditionele oogprothese en het duurt maar half zo lang om te maken. Als 3D-geprinte oogprotheses de nieuwe normaal worden, zouden de wachtlijsten een pak inkorten. 

Steve Varze is ingenieur en loopt al 20 jaar rond met een oogprothese. "Telkens ik het huis verliet, was ik me heel bewust van mijn oogprothese. Ik was niet tevreden wanneer ik in de spiegel keek." Op 11 november mocht hij voor het eerst zijn nieuw 3D-geprinte oog testen en vandaag mag hij er ook echt mee naar huis gaan. "Deze nieuwe prothese geeft me een hele nieuwe look, ik vind het fantastisch. Dat het gebaseerd is op 3D-printing, wil zeggen dat het in de toekomst alleen nog maar beter en beter wordt", vertelt Steven enthousiast. 

De dokters hopen dat deze eerste operatie kan leiden tot duidelijk bewijs dat deze techniek echt nuttig is voor de toekomst. Om tot een 3D-geprinte oogprothese te komen wordt het bestaande oog van de patiënt gescand. Een software maakt op basis daarvan een 3D-model en exacte match van de oogkas en het oog. Een 3D-printer in Duitsland maakt op 2,5 uur een print van het oog. Dat proces duurt slechts 2 tot 3 weken. 

Als de 3D-geprinte oogprothese het nieuwe normaal wordt, gaan we de wachtlijsten een pak korter kunnen maken

professor Mandeep Sagoo

Wanneer een patiënt een traditionele oogprothese krijgt, duurt dat zo'n 6 weken voor het oog tot stand komt en dan moet de patiënt nog 2 uur lang op de operatietafel liggen voor de oogprothese perfect in de oogkas past. Met een 3D-geprint oog ben je maar de helft van die tijd kwijt en de operatie duurt maar een halfuur. "De wachtrijen zijn vandaag, mede door corona, heel erg lang. Als de 3D-geprinte oogprothese het nieuwe normaal wordt, gaan we de wachtlijsten een pak korter kunnen maken", aldus professor Mandeep Sagoo van het Moorfields Eye Hospital. 

Meest gelezen