OverKop

Aalst opent OverKop-huis: jongeren kunnen er terecht voor ontspanning én therapeutische hulp

In Aalst is het gloednieuwe OverKop-huis voorgesteld. Jongeren kunnen er gratis binnenlopen voor ontspanning en therapeutische hulp. De stad Aalst trekt er jaarlijks 50.000 euro voor uit, naast de 100.000 euro Vlaams geld. Het OverKop-huis komt er geen dag te vroeg, in een bevraging hadden veel Aalsterse jongeren aangegeven niet gelukkig te zijn. 

Het OverKop-huis in Aalst komt er geen dag te vroeg, want uit een bevraging die de jeugdraad vorig jaar afnam, bleek dat het erg slecht gesteld was met het mentale welzijn van de Aalsterse jongeren. Bijna de helft worstelde al met donkere gedachten. "Er is echt veel nood aan een laagdrempelig inloophuis", vertelt Emilie Mortier van Vonk, de Aalsterse jeugdraad. 

Het huis komt in de Zwarte Zusterstraat, in het centrum van de stad. "Dat was voor ons heel belangrijk, want het ondersteunt de methodiek van OverKop-huizen", zegt Emilie. "Het ligt vlak bij scholen en het openbaar vervoer, dus dat maakt het OverKop-huis heel bereikbaar en toegankelijk."

Chillen en op adem komen

Het OverKop-huis zal worden opengehouden door 2 twintigers: Thérèse en Katrien. Jongeren zullen er gratis kunnen binnenlopen voor ontspanning en therapie. "Het is de bedoeling dat jongeren de deur openduwen, chillen en bijvoorbeeld een spel komen spelen", vertelt Katrien Huysecom. 

Voordat het inloophuis opent volgende week, zijn de uitbaters nog op zoek naar een aantal dingen. "Zoals een Playstation, een tafelvoetbal - of pooltafel, zodat het hier echt een plek is waar jongeren even op adem kunnen komen. Maar er zal even goed een luisterend oor zijn van ons tweeën", vertelt Katrien. "Ik hoop dat jongeren die er nood aan hebben of die gewoon nieuwsgierig zijn de weg vinden naar OverKop, en naar hier", zegt Thérèse De Bodt nog. 

De stad Aalst maakt jaarlijks 50.000 euro vrij voor het OverKop-huis, Vlaanderen geeft 100.000 euro. ,

Meest gelezen