Ahmed Naser al-Raisi op de eerste dag van de verkiezingen bij Interpol
AFP or licensors

Generaal Ahmed Naser al-Raisi is nieuwe voorzitter Interpol, en dat is niet onomstreden na beschuldigingen van marteling

De omstreden majoor-generaal Ahmed Naser al-Raisi uit de Verenigde Arabische Emiraten is vandaag in Istanboel, Turkije, verkozen tot nieuwe voorzitter van Interpol. Dat meldt de internationale politiedienst op Twitter. Zijn kanditatuur lokte eerder al veel reacties uit, want al-Raisi wordt in verschillende landen beschuldigd van marteling en schending van mensenrechten. 

Al-Raisi zou als secretaris-generaal van het ministerie van Binnenlandse Zaken van de Verenigde Arabische Emiraten  verantwoordelijk geweest zijn voor martelingen en ongeoorloofde, willekeurige opsluitingen. In Frankrijk lopen momenteel twee aanklachten, en ook in Turkije, Duitsland en Groot-Brittanië werd al een klacht ingediend tegen de man. 

Politici, mensenrechtenorganisaties en voormalige buitenlandse gedetineerden maakten zich om die reden al zorgen over de kanditatuur van al-Raisi bij Interpol. Ze vonden dat Interpol een slecht signaal zou geven moest de generaal-majoor verkozen worden tot voorzitter. 

Frans advocaat Gilles Devers zei nog in een reportage in "De ochtend" op Radio 1: "Hij is direct betrokken bij martelingen in de Emiraten en mag daarom geen Interpol-topman worden. Als hij toch wordt verkozen, dien ik meteen een klacht tegen hem in en dan staat de politie de volgende dag bij hem voor de deur voor een verhoor."

Frankrijk-correspondent Frank Renout maakte een reportage over de zaak voor "De ochtend" op Radio 1:

Niet in lijn met missie van Interpol

Ook al is de functie van voorzitter bij Interpol eerder een erefunctie - de echte baas van de organisatie is de secretaris-generaal - toch hadden mensenrechtenorganisaties en Europese politici zich tegen de verkiezing van al-Raisi verzet, omdat de missie van Interpol, criminaliteit bestrijden, ondermijnd zou worden door zijn verkiezing.

Nu al-Raisi toch verkozen is als voorzitter is het nog onduidelijk wat de reacties van de aanklagers gaan zijn. Hij volgt de Zuid-Koreaan Kim Jong-yang op.

Meest gelezen