PA Wire/PA Images

Britse en Franse kranten na drama op Kanaal: "Beschamend" en "tragedie", maar ook beschuldigende vinger naar Frankrijk  

Op de voorpagina's van de Franse en Britse kranten is er maar één hoofdpunt vandaag: de dood van 27 migranten die het Kanaal probeerden over te steken. Allemaal noemen ze het "een tragedie", maar opvallend: veel Britse kranten wijzen ook met een beschuldigende vinger in de richting van Frankrijk.

Wat weten we tot nu toe? 

  • Gisteren zijn minstens 27 migranten verdronken voor de kust van Calais. Ze probeerden de overtocht van Frankrijk naar Engeland te maken. Eerder was er sprake van 31 doden, maar dat cijfer werd bijgesteld. Twee mensen konden gered worden. 
  • Volgens de Fransen is dit het dodelijkste incident op het Kanaal ooit. 
  • Over de identiteit van de slachtoffers is nog maar weinig bekend. Wel weten we dat het om 17 mannen, 7 vrouwen en 3 jongeren (waaronder een jong meisje) gaat.
  • Vier mensensmokkelaars zijn opgepakt. 
  • Zowel in het Verenigd Koninkrijk als in Frankrijk wordt er crisisberaad gehouden. 

Noot van de redactie: verschillende kranten spreken in hun editie nog over 31 of 33 doden. Gisterenavond laat werd dat aantal bijgesteld naar 27. Online hebben de kranten het wel al aangepast.

De Franse kranten

La Voix du Nord

"Het drama dat we vreesden", bloklettert de Franse krant La Voix du Nord in het groot op zijn voorpagina. Er zijn nog nooit zoveel pogingen geweest om het Kanaal over te steken, weet de krant, en gisteren liep het helemaal fout. "De tol was nog nooit zo zwaar."

Libération

"Het Kanaal was nog nooit zo dodelijk", kopt de Franse krant Libération. Binnenin schrijft de krant dat dit "een schipbreuk is, zoals we die nog nooit gezien hebben op het Kanaal". 

Le Parisien

"Tragedie in Calais", kopt Le Parisien in het groot, met daarbij een reddingsvest die drijft op het water. Ook hier is het duidelijk dat niemand echt verrast is door de ramp: "Het is de kroniek van een gevreesde schipbreuk", klinkt het. 

Le Figaro

Le Figaro heeft het dan weer eerder over de politieke verdeeldheid tussen de verschillende landen. "Brussel weigert muren en prikkeldraad te financieren om migranten tegen te houden."

De Britse kranten

The Guardian

Ook aan de andere kant van het Kanaal is de ramp hét gespreksonderwerp van de dag. "De dodelijkste dag in de vluchtelingencrisis", kopt The Guardian. Daarbij een foto van een moeder met haar twee kinderen, op het strand van Dungeness, in het Verenigd Koninkrijk. Ook zij maakten gisteren de oversteek, ook zij moesten gered worden. 

I

De krant I bestempelt de dodelijke oversteek als "horror". "31 mensen stierven in de zoektocht naar een beter leven" (die 31 werd later opnieuw bijgesteld naar 27, red.). De krant weet dat er gisteren 600 mensen succesvol de oversteek over het Kanaal maakten.

The Independent

Ook The Independent spreekt over een tragedie. De krant doet het relaas van de dag, en ook zij zetten een foto van een andere reddingsactie gisteren bovenaan. 

The Daily Telegraph

Hetzelfde bij The Daily Telegraph. Ook zij doen het verhaal op de voorpagina. Ze omschrijven het als "de dag dat het geluk op was". De krant benadrukt ook dat premier Johnson aan Frankrijk gevraagd heeft om "op te staan en ervoor te zorgen dat migranten de grenzen niet oversteken".

The Financial Times

Op The Financial Times zien we een foto van migranten die een rubberen bootje de zee indragen. "De ergste ramp op het Kanaal", staat erbij.

Metro

Bij Metro klinkt een duidelijke beschuldiging aan het adres van Frankrijk: "Waarom heeft Frankrijk hen niet tegengehouden?". "Een Franse politiepatrouille kijkt hoe migranten vertrekken naar Engeland, maar doet niets - op dezelfde dag dat het hartverscheurende nieuws kwam dat 31 mensen om het leven kwamen in een rubberen bootje op dezelfde gevaarlijke reis": zo begint hun artikel. 

The Sun

The Sun heeft dan weer maar één woord voor de ramp: "Shameful" of "beschamend". Net als Metro gebruikt ook The Sun een foto van migranten die een boot de zee in dragen, met op de achtergrond de blauwe zwaailichten van de politie. En ook zij vragen zich af waarom de Franse politie niet ingreep. "Zullen de leiders nu eindelijk ingrijpen?"

Daily Mail

"Laissez-faire", schrijft The Daily Mail dan weer, opnieuw een duidelijke beschuldiging in de richting van Frankrijk. "Om 7.15 uur keek de Franse politie toe hoe mensensmokkelaars migranten op een gevaarlijke reis naar Groot-Brittannië stuurden. Uren later verdronken 31 van hen in een verschrikkelijke ramp." Daaronder in grote letters een boodschap van premier Johnson aan zijn collega Macron: "Je laat de bendes wegkomen met moord". 

Daily Mirror

Ook The Mirror kijkt in de richting van Frankrijk (en de Franse politie). De krant noemt het een "menselijke tragedie". 

Meest gelezen