Zoë Bols op haar paard © Facebook

Paardentrainster uit Hoogstraten doet oproep naar automobilisten: "Vertraag en houd ruim afstand"

Zoë Bols, paardentrainster uit Hoogstraten, roept op Facebook autobestuurders op om hun snelheid te beperken wanneer ze een ruiter met paard passeren. Ze komt vaak in gevaarlijke situaties terecht omdat bestuurders niet goed weten hoe ze moeten reageren als ze ruiters tegenkomen, vertelt ze op Radio 2 Antwerpen. "Probeer al op voorhand te vertragen, met ruime afstand te passeren, en trek niet meteen gelijk een gek op als u ons voorbij bent."

Zoë Bols is professioneel ruiter bij Murillo Training Center, waar ze paarden opleidt. Ze gaat wekelijks verschillende keren de baan op, om paarden te laten wennen aan het verkeer. "Wij gaan vaak samen buiten rijden en vrijwel iedere keer maken wij iets mee. Vooral chauffeurs die veel te snel rijden en niet vertragen, is een probleem", vertelt ze in Start Je Dag. 

"Enkele maanden geleden ben ik bijna in de prikkeldraad langs de weg terechtgekomen, omdat een bestuurder niet wilde vertragen. Toen hij dan uiteindelijk vertraagde, en langs ons reed, trok hij heel hard op waardoor mijn paard schrok", doet Bols haar verhaal. "Heel veel mensen vertragen niet en houden niet genoeg afstand. Mensen die 1m genoeg vinden om langs een paard te razen, vraag ik om op de gele lijn van het station te gaan staan als er een trein voorbij komt: hoe veilig voelt u zich?"

Een paard met ruiter kan op hol slaan maar ook je voorruit rammen. Dat is 500kg pure paniek.

Zoë Bols, paardentrainster

Mensen lijken volgens haar niet goed te weten hoe ze moeten reageren als ze ruiters zien, omdat ze niet gewend zijn aan paarden. "Een paard is ook een vluchtdier. Dat wil zeggen dat harde geluiden en dingen die snel op ons afkomen, voor ons heel eng zijn, waardoor paarden vluchten. Een paard dat panikeert, denkt niet meer. De kans dat een paard met ruiter op hol slaat, is even groot als een paard met ruiter dat je voorruit ramt. Dat is 500kg pure paniek dat je op jou krijgt, dat is voor ons allemaal dodelijk."

Beluister hier het gesprek met Zoë Bols in "Start Je Dag".

Meest gelezen