AFP or licensors

Politie Westkust houdt weerbericht in de gaten om boten met transmigranten tegen te houden

De lokale politie van de Westkust zal het weerbericht beter bestuderen om boten met transmigranten te kunnen tegenhouden vooraleer ze beginnen aan de gevaarlijke oversteek van het Kanaal. Korpschef Nico Paelinck: "Bij storm gaan ze het niet proberen. We gaan rekening houden met de windsnelheid, de temperatuur en de stroming om te weten wanneer er wel overtochten mogelijk zijn."

Gisteren zijn 27 transmigranten die met een  bootje vanuit Calais naar Engeland wilden, om het leven gekomen. "Het dodelijkste incident op het Kanaal" zindert nog na, ook aan de Westkust. Uit gesprekken van de Britse politie met transmigranten, blijkt dat sommigen van hen effectief aan de Vlaamse kust zijn vertrokken met een bootje.

De lokale politie aan de Westkust zal daarom dagelijks overleggen met de Britse en Franse collega's. Die moeten hen tips geven over waar en wanneer vluchtelingen in een bootje stappen. Ook zal de politie het weerbericht beter opvolgen, zegt korpschef Nico Paelinck van Politiezone Westkust. "De mensensmokkelaars wachten tot de weersomstandigheden goed genoeg zijn om te vertrekken."

Strandpolitie

De politie wil ook regelmatig patrouilleren op het strand om mensensmokkelaars te betrappen. Tot nu toe gebeurde dat nog niet. "We moeten ervoor zorgen dat er geen aanzuigeffect is naar onze kust. We willen hier geen nieuw Lampedusa", zegt Paelinck nog.

Meest gelezen